Check je bandespanning vóór vertrek, dat rijdt veiliger, zuiniger en schoner
Check je bandespanning vóór vertrek, dat rijdt veiliger, zuiniger en schoner Foto: lekkeropweg.nu

Met de auto weg op vakantie? Check voor vertrek je banden!

Auto & Stijl

FRIESLAND - 15 oktober begint de herfstvakantie in Friesland. Ga je eropuit met de auto? Doe dan voor vertrek de bandencheck. Zo weet je zeker dat je banden nog goed zijn en de goede spanning hebben. Hierdoor rij je veiliger, zuiniger en schoner. 

Een dagje naar familie of pretpark, een weekend met de kids naar een vakantiepark, of een weekje weg met vrienden. Wat je plannen ook zijn, dit is hét moment om je banden te checken. Zo kom je veilig op je bestemming aan.

Controleer of je banden nog goed zijn

In de herfst kan de weg glad zijn door regen of de eerste vorst. Het is belangrijk dat je banden genoeg profiel hebben. Dat zijn de groeven op de band. Met weinig profiel is de kans dat je de controle over je auto verliest op een nat wegdek groter. Je kan snel controleren of het profiel nog goed is. Zet bij een zomerband een 1-euromunt tussen het profiel van je band. Zie je een gouden rand? Dan is het goed om de banden te vervangen. Gebruik een 2-euromunt bij winterbanden. Als je de zilveren rand ziet zijn je winterbanden niet goed meer. Controleer de banden ook gelijk op schade, scheuren en bobbels. Zijn ze beschadigd? Vervang ze dan of laat ze repareren. Dat rijdt een stuk veiliger.

De goede bandenspanning

De banden verbinden de auto met de weg. Daarom bepalen ze voor een belangrijk deel hoe de auto rijdt. Ook lopen autobanden vanzelf leeg. 60% van de Nederlandse autorijders rijdt rond met te zachte banden. Hierdoor is je remweg langer, gebruik je meer brandstof en rij je minder fijn. Check dus voor vertrek of je banden de goede spanning hebben.


Foto - lekkeropweg.nu

De goede bandenspanning voor jouw auto vind je op de sticker aan de binnenkant van de deur, tankdop of in het instructieboekje. Je kan de bandenspanning ook snel online checken op watismijnbandenspanning.nl. Kies voor de hoogste bandenspanning op de sticker om extra zuinig te rijden. De spanning kun je het beste meten als de banden nog koud zijn. Heb je langer dan 15 minuten gereden? Tel dan 0,3 bar op bij de adviesspanning.

Voordelen van de goede bandenspanning

Veiliger. Met de goede bandenspanning is de remweg korter, de wegligging beter en heb je minder kans op een klapband. Zuiniger. Met de goede bandenspanning rijdt je auto een stuk zuiniger. Controleer elke twee maanden de bandenspanning. Zo bespaar je tot wel €150 per jaar. Ook slijten je banden minder hard, waardoor je ze minder snel hoeft te vervangen. Schoner. Met de goede bandenspanning gebruik je minder brandstof. Je stoot zo minder CO2 uit. Dat is beter voor het klimaat.

bron: lekkeropweg.nu.

!
Afbeelding
Friezin Anke de Jong doet mee aan Wie Is De Mol Cultuur 24 minuten geleden
Afbeelding
Iryoku fortuinlijk in Vlaanderen Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Joke Schilling IJlst en Trienke Hoogenberg Leeuwarden in finale Ouderen Songfestival Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Friezin Janke Reitsma raakt met debuut ‘Niets ontgaat ons’ Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Deze Friese gemeente heeft de hoogste energiequote Duurzaamheid 27 nov, 08:00
Afbeelding
Een droom die uitkomt; G-spelers Cambuur spelen zondag in het stadion Algemeen 26 nov, 15:00
Afbeelding
Onderzoek: 37,9% meer cybercrime-misdrijven in Friesland Samenleving 26 nov, 12:00
Afbeelding
Groen licht voor Leeuwarder-getrokken Europees project ‘Active Cities’ Politiek 26 nov, 10:00