Afbeelding
Foto: It Fryske Gea

It Fryske Gea presenteert inrichtingsplannen Peazemerlannen

Algemeen

PEASENS - Dinsdagavond 1 februari presenteerde It Fryske Gea de inrichtingsplannen voor natuurgebied Peazemerlannen aan omwonenden en andere belangstellenden. De natuurorganisatie  wil de mogelijkheden voor foerageren, broeden en rusten voor vogels als visdief, kluut en scholekster op deze plek verbeteren. Tegelijkertijd krijgt het publiek de kans om te genieten van het unieke stukje Fryslân, met vernieuwde wandelroutes. De plannen zijn onderdeel van het meerjarige samenwerkingsprogramma Wij & Wadvogels. 

It Fryske Gea ziet, sinds de aankoop van het terrein in 2016, mogelijkheden om de natuur in de Peazemerlannen meer ruimte te geven en mensen te laten genieten. Uit eerdere gesprekken met omwonenden en partners, bleek dat er draagvlak was voor deze verbeterslag. Met de plannen wil It Fryske Gea een meer gevarieerde kwelder creëren, de jonge kwelder aan de oostkant uitbreiden, meer broedvogels en bodem voor pioniersoorten en recreanten variatie in het gebied bieden.

Wandelpad naar Waddenzee en langs zomerkade

Samen met de streek is gekeken naar een verbetering van de beleefbaarheid van het mini-kwelderlandschap aan de westzijde van de Peazemerlannen, zonder dat dit ten koste gaat van de natuurwaarden. Vanaf de dijk bij Paesens komt een jaarronde opengestelde wandelroute. Om dit rondje te kunnen lopen wordt een nieuwe brug aangelegd. Recreanten krijgen daardoor de kans om helemaal door te wandelen naar de Waddenzee en zich onder te dompelen in het gevarieerde landschap. Daarnaast maakt een ‘laarzenpad’ langs de zomerkade een wandelrondje buiten het broedseizoen mogelijk. De oostkant van de Peazemerlannen krijgt een  rustfunctie voor vogels die naar land trekken bij hoog water.

Meer ruimte voor natuur

Door verruigde delen van het gebied begraasbaar te maken ontstaat op de kwelder kortere vegetatie. Dit biedt betere broedgelegenheid voor vogels als kluut en scholekster. De grazers van de pachter van It Fryske Gea zijn dus belangrijke medebeheerders van het gebied.

Het middendeel van de kwelder wordt begraasbaar gemaakt. Het westelijke en oostelijke deel van de kwelder blijft onbeweid, zodat zeldzame planten als lamsoor en zeeaster en vogels als de velduil voldoende ruimte houden. De combinatie van beweide en onbeweide delen op de kwelder zorgt voor meer variatie aan plant- en diersoorten.

Op een deel van de oostelijke zomerpolder, mag het zeewater straks weer binnenstromen. Het slib dat uit de Waddenzee neerslaat, is goed voor primaire vegetatie als zeekraal, lamsoor en schorrekruid. Ook zoutminnende planten als zeealsem doen het goed langs de slenken in het gebied. Door de slibafzetting zal de polder (over zo’n tien jaar) hoger en dus aantrekkelijker worden voor broedvogels.

In het midden van de verruigde kwelder wordt een eiland geschikt gemaakt als broedplek voor vogels als kokmeeuw, visdief, noordse stern en kluut, die van open weide- en kustgebieden houden. Predatoren als de vos kunnen moeilijk bij het eiland komen, zodat er een veilige rust- en broedplek ontstaat.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 9 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00