Tijdens de eerste lockdown maakte Cotecreate maar liefst 55 illustraties door heel Leeuwarden.
Tijdens de eerste lockdown maakte Cotecreate maar liefst 55 illustraties door heel Leeuwarden. Foto: Lieuwe Terpstra

Cotecreate: “Met mijn kunst wil ik een connectie maken”

Algemeen

In 2020 wordt Cotecreate benoemd tot stadskunstenaar van Leeuwarden. Twee jaar lang mag zij de stad als haar canvas gebruiken. Ze heeft grootste plannen, waarbij ze de inwoners van Leeuwarden actief wil betrekken, maar dan komt corona om de hoek kijken. “Ik wil graag mensen verbinden. Dat doe ik door kunst en juist in deze tijden is dat enorm belangrijk.”

Cote is moeilijk in een hokje te stoppen. De Chileense, heet van origine Maria Jose Jara Veragua, maar wordt altijd aangesproken met haar Chileense bijnaam. “Bijnamen zijn daar heel gebruikelijk en ik vond het mooi om de mijne in mijn kunstenaarsnaam, Cotecreate, te verwerken.” Ze is kunstenaar, inspirator, marketeer en doet dit alles met een sociale inslag. Maar ze is bovenal een doener. Boordevol ideeën laat ze zich niet snel ontmoedigen, ook niet door corona. Een mooi voorbeeld van haar doorzettingsvermogen is haar besluit om voor langere tijd door Australië te reizen. In 2016 vertrekt ze zonder de taal machtig te zijn. Daar leert ze zichzelf Engels spreken, vindt ze een manier om haar creativiteit te uiten en komt ze haar grote liefde Danjel uit Dokkum tegen.

Voor de liefde komt ze in maart 2019 in Leeuwarden wonen. Een maand later start ze Cotecreate Studio. Nog geen jaar later wint ze tot haar eigen verrassing de titel van stadskunstenaar. De jury roemt haar enthousiasme, haar illustratieve en kleurrijke stijl en is van mening dat ze het in zich heeft om grote groepen mensen bij elkaar te brengen. “Ik had allerlei grootse plannen, die vanwege corona niet van de grond zijn gekomen. Jammer, want ik zou graag de boodschap overbrengen dat er in Leeuwarden genoeg ruimte is om creatief te zijn. Of ik aan die projecten toe kom, is nog maar de vraag. Maar ik heb het afgelopen jaar ook geleerd dat je juist door middel van kleine gebaren ook een mooie boodschap kunt overbrengen.”

“Ik had nooit gedacht dat het zo veel te weeg zou brengen. Mensen applaudisseerden, spraken me aan en waren zichtbaar geëmotioneerd.”

Dat doet ze bijvoorbeeld door tijdens de eerste lockdown Leeuwarden op te sieren met allerlei tekeningen en bemoedigende teksten als ‘Samen Sterk’, ‘Wês leaf!’ en ‘bel je Opa en Oma’. “Ik heb op meer dan 55 plekken getekend en ben daarna erg ziek geworden. Even vreesde ik voor corona, maar gelukkig was het niet meer dan een pittige verkoudheid doordat ik mezelf te lang in de kou heb uitgeput.” Kunst maken is voor Cote een manier om met de pandemie om te gaan. “Ik had nooit gedacht dat het zo veel te weeg zou brengen. Mensen applaudisseerden, spraken me aan en waren zichtbaar geëmotioneerd.” Typisch Cote. “Ik wil mensen graag opvrolijken, hoop geven. Ik wil altijd een connectie maken en mensen laten zien dat niks onmogelijk is.” Cote is autodidact (iemand die zijn kennis door zelfstudie verkregen heeft) en die boodschap geeft ze ook graag mee. Op haar Instagram (@cotecreate) en tijdens workshops. “Alles is mogelijk; je moet het gewoon proberen. Want als ik het kan, kan jij het ook.”


Haar laatste grote project was voor een ‘open call’ van het Fries Museum die kunstenaars opriep te reageren op deze crisistijd en hun visie te delen voor de toekomst. Haar zwart-witkunstwerk (zie foto rechtsonder) komt weliswaar niet in het museum te hangen, toch vertelt ze trots over de boodschap achter het werk. “Het gaat over erbij horen en over het herkennen van jezelf in een of meerdere verhalen die ik in dit netwerk van mensen heb getekend. We mogen deze pandemie niet vergeten. In het afgelopen jaar zijn we terug gegaan naar de essentie; waarbij er een gevoel is ontstaan van broederschap, van empathie naar elkaar en waarbij ‘Samen Sterk’ niet alleen een loze kreet was, maar we ons ook zo voelden. Ik hoop dat we dat gevoel kunnen vasthouden: dat we in onze harten samen kunnen zijn, ook wanneer dat fysiek niet mogelijk is.”

www.cotecreate.com/

Afbeelding
Afbeelding
Ekowax Cleaning Products en voetbal Zakelijk 20 minuten geleden
Afbeelding
Vijf tips om voedselverspilling tegen te gaan Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de populairste spelers van de Eredivisie 2023-2024 Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe #kalfbijkoe boer in Friesland Agrarisch nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: In Leeuwarden en Achtkarspelen wonen meeste rokers van Friesland Zorg & Welzijn 22 uur geleden
Afbeelding
Haijma Dé Witgoed Specialist partner in gemeentelijke witgoedwissel subsidie van € 750,- Zakelijk gisteren
Afbeelding
ANWB en provincie Friesland starten fietsverlichtingsactie 'Zet je licht aan! Samenleving 29 sep., 20:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Roger Whittaker en weer met beide benen op de grond Column 29 sep., 18:00