Afbeelding

Jonge theatermakers maken theater onder de druk van hoge verwachtingen in Under Pressure

Algemeen

LEEUWARDEN - Terwijl de planeet op het randje van een burn-out hangt, beklimmen Benjamin Moen (BOG.) en Yannick Noomen (Nineties) Stadsschouwburg de Harmonie op 23 januari 2020 om samen met toetsensenist, componist en producer Niels Broos de tijdgeest te bezingen. Het is de eerste keer dat BOG. en Nineties zich wagen aan een voorstelling in de grote zaal van de schouwburgen. Spelen in de grootste zalen van de schouwburgen, het ultieme doel van elke theatermaker, het ultieme doel van twee gestresste jonge makers die zich groothouden in een wereld waarin we misschien wel allemaal teveel willen.

Under Pressure
Groei is de norm. Stilstand de dood. Of in ieder geval de vergetelheid… Van persoonlijke ontwikkeling tot de wereldeconomie. Wat niet groeit, doet niet mee. Deze motiverende gedachte kregen de twee jonge theatermakers Benjamin Moen (BOG.) en Yannick Noomen (Nineties Productions) toen ze tijdens een citytrip in een karaokebar Under Pressure stonden mee te brullen. Maar hoe houdbaar is deze levenshouding? Anderhalf jaar later is de voorstelling een stressverhogend feit.

BOG. en Nineties maken met Under Pressure hun grote zaal debuut want het mantra van eeuwige groei geldt immers ook voor carrières in het theater. Wees getuige van deze ietwat ijdele maar oprechte poging van twee jonge mannen om de druk van de ketel te halen door de vrijheid opnieuw uit te vinden, de mensheid te verlossen van het neoliberale nutsdenken en ondertussen zichzelf het firmament van theatergrootheden in te katapulteren. Of zij zich tijdens deze tour de force verslikken in de grootte van de zaal, hun zelfopgelegde ambities en hun wankele Westerse idealen, zal pas blijken op het podium.
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 49 minuten geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 19 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn gisteren
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 26 apr, 15:41
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 26 apr, 12:00