Afbeelding

GrienLinks: natuur Waddenzee is niet te ruilen voor geld

Algemeen

De Statenfractie van GrienLinks stelt schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten (GS) over de voorgenomen gaswinning onder de Waddenzee bij Ternaard en het daarover gevoerde 'omgevingsproces'. GrienLinks is tegen de gaswinning onder de Waddenzee en vindt dat de natuurwaarden daarvan niet voor geld in te ruilen zijn.

Uit onderzoek blijkt dat risico's bij gaswinning (en andere mijnbouw) niet altijd goed worden weergegeven in de rapporten, dat effecten te positief worden voorgesteld. Jochem Knol (Statenlid GrienLinks): "De ecologische functies van de Waddenzee zijn onbetaalbaar en uniek en die zijn niet te compenseren. Waarom zouden we die onmisbare Waddennatuur verder onder druk zetten door gaswinning toe te staan in dat gebied?" De fractie wil dat het college bij de minister bepleit om het 'voorzorgsprincipe' toe te passen. "Want bij twijfel over de effecten moet er geen toestemming worden gegeven voor de gaswinning."

De provincie én de gemeente Noardeast-Fryslân zijn beide tegen de voorgenomen gaswinning onder de Waddenzee bij Ternaard. Toch is het Rijk, met instemming van de provincie en de gemeente, een omgevingsproces begonnen in de gemeente. Daarin kwamen o.a. de nut en noodzaak van gaswinning aan de orde, wat de kansen en bedreigingen in het gebied zijn en onder welke voorwaarden er gas gewonnen zou kunnen worden. Dat leverde de Investeringsagenda Ternaard op met plannen en wensen ter waarde van 448 miljoen euro.

De fractie vraagt Gedeputeerde Staten of de plannen uit de Investeringsagenda ook uitgevoerd gaan worden als er géén gaswinning plaats gaat vinden. Jochem Knol: "Verder zijn we benieuwd of het college ook zo'n omgevingsproces aan zou raden voor de andere gebieden in Fryslân waar plannen zijn voor nieuwe gaswinning. Er zijn immers in Friesland meer voorgenomen gaswinningslocaties waar burgers absoluut niet blij zijn met die plannen (o.a. Top en Twel en Weststellingwerf).
Bovendien willen we weten of er nog wel een (eenvoudige) weg terug is na dit omgevingsproces naar géén gaswinning onder de Waddenzee. Is het niet effectiever en duidelijker om radicaal nee tegen de gaswinning te blijven zeggen als provincie en gemeente tegen de Minister? "

Afbeelding
Tips voor het kiezen en optuigen van je kerstboom Wonen 2 uur geleden
Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 16 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 18 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 22 uur geleden
Afbeelding
Amaryllis presenteert nieuwe editie van vrijwilligersmagazine. Samenleving 8 dec., 08:00
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00