Afbeelding
Marvin Dijkstra poseert met een 3x3 basketbal. Foto: Arno Stevens

Oud-basketballer Marvin Dijkstra zet zich in voor zijn sport in Friesland

Sport

HEERENVEEN - Marvin Dijkstra stond op het punt om door te breken in het profbasketbal, tot het noodlot toesloeg en hij door blessures een punt achter zijn carrière moest zetten. De 26-jarige Heerenvener blijft zich desondanks inzetten voor de sport, door het voorzitterschap bij Dyna’75 en de oprichting van de 3x3 Basketball Academy in Friesland.

Eigenlijk komt voor Marvin Dijkstra corona op het goede moment. De competities worden stilgelegd, waardoor de basketballer de knoop kan doorhakken om te stoppen met basketbal. “Ik wil heel graag spelen, maar stel ik scheur mijn kruisband voor de vierde keer af, dan moet ik weer twaalf maanden hetzelfde proces doorlopen.”

Topsport

Dijkstra begint met basketballen in Drachten, bij Penta. Na vier seizoenen maakt hij de overstap naar de jeugd van Aris Leeuwarden. Hij ontwikkelt zich snel bij Aris en gaat bovendien van twee keer per week trainen, naar tien. Na drie jaar de jeugdopleiding van Aris te doorlopen, komt Dijkstra in aanmerking voor het eerste. “Ik speelde in de Onder 24 Eredivisie het hoogste jeugd niveau van Nederland. Er viel er een speler weg bij het eerste en zodoende kwam er een plekje in de wedstrijdselectie voor mij vrij.”

Zijn carrière verloopt soepel en hij merkt dat hij steeds een hoger niveau aantikt. Totdat hij zijn kruisband scheurt tijdens een training. “Toen er werd verteld dat ik de rest van het seizoen, maar ook het hele volgende seizoen niet kon spelen en het nog maar de vraag was of ik terug kon keren op dat niveau, stort je wereld even in.”

Mentale tik

Hij is vastberaden om er alles aan te doen om terug te keren en de twaalf maanden revalidatie met succes af te ronden. Dat lukt hem ook, maar in de eerste wedstrijd die hij speelt, scheurt hij diezelfde kruisband meteen weer af. “Dat is een mentale tik. Ik besloot om wederom te revalideren, met als doel om gewoon lekker te kunnen spelen. Je hoort het vaker dat als je de ene knie afscheurt, de andere moet compenseren en de kans groter is dat je in de andere knie iets afscheurt. Anderhalf jaar na het herstel van mijn linkerknie gebeurde dat helaas ook bij mijn rechterknie”

Hoewel basketballen er voor Dijkstra niet meer in zit, blijft hij bezeten van het spelletje. Dit probeert hij dan ook maar al te graag uit te dragen. Hij is nu ongeveer twee jaar voorzitter bij basketbalvereniging Dyna’75 in Heerenveen.

“Ik vind het belangrijk dat plezier voorop staat binnen een vereniging. Daarnaast moet je samenwerkingen met Friese verenigingen koesteren, zodat we elkaar beter kunnen maken. Basketbal is mijn passie. Als ik er op deze manier toch mee bezig kan zijn, is dat mooi.” Naast het voorzitterschap bij Dyna’75 is Dijkstra betrokken als trainer bij de 3x3 Academie van We Here Fryslan. Hier worden extra trainingen aangeboden aan alle fanatieke basketballers uit de provincie. “Tijdens de academie trainingen werken we aan de individuele skills, waar spelers zowel in 3x3 als in 5x5 veel aan hebben. Iedereen is welkom, zolang je maar hard wil werken”

Een aantal jaar geleden is “We Here Fryslan” opgericht. Wat begon als activatie project, is doorgegroeid naar een community waar alle Friese verenigingen onderdeel vanuit maken. Om zo het basketbal in Friesland naar een hoger niveau te tillen. Voorbeeld hiervan is dat er vanaf volgend seizoen een DTL (Dutch Talent League) team in Friesland actief is. “Super dat dit is gelukt, dit laat zien wat we kunnen bereiken als we het samen doen.”

Afbeelding
In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden Natuur 3 uur geleden
Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 9 uur geleden
Het team van Elina's Salon, sinds kort te vinden in 't HuiZ.
Straal door innerlijk en uiterlijk welzijn Gezondheid 11 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 18:00
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 19 apr, 18:00
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 19 apr, 14:00
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00