Afbeelding
Marvin Dijkstra poseert met een 3x3 basketbal. Foto: Arno Stevens

Oud-basketballer Marvin Dijkstra zet zich in voor zijn sport in Friesland

Sport

HEERENVEEN - Marvin Dijkstra stond op het punt om door te breken in het profbasketbal, tot het noodlot toesloeg en hij door blessures een punt achter zijn carrière moest zetten. De 26-jarige Heerenvener blijft zich desondanks inzetten voor de sport, door het voorzitterschap bij Dyna’75 en de oprichting van de 3x3 Basketball Academy in Friesland.

Eigenlijk komt voor Marvin Dijkstra corona op het goede moment. De competities worden stilgelegd, waardoor de basketballer de knoop kan doorhakken om te stoppen met basketbal. “Ik wil heel graag spelen, maar stel ik scheur mijn kruisband voor de vierde keer af, dan moet ik weer twaalf maanden hetzelfde proces doorlopen.”

Topsport

Dijkstra begint met basketballen in Drachten, bij Penta. Na vier seizoenen maakt hij de overstap naar de jeugd van Aris Leeuwarden. Hij ontwikkelt zich snel bij Aris en gaat bovendien van twee keer per week trainen, naar tien. Na drie jaar de jeugdopleiding van Aris te doorlopen, komt Dijkstra in aanmerking voor het eerste. “Ik speelde in de Onder 24 Eredivisie het hoogste jeugd niveau van Nederland. Er viel er een speler weg bij het eerste en zodoende kwam er een plekje in de wedstrijdselectie voor mij vrij.”

Zijn carrière verloopt soepel en hij merkt dat hij steeds een hoger niveau aantikt. Totdat hij zijn kruisband scheurt tijdens een training. “Toen er werd verteld dat ik de rest van het seizoen, maar ook het hele volgende seizoen niet kon spelen en het nog maar de vraag was of ik terug kon keren op dat niveau, stort je wereld even in.”

Mentale tik

Hij is vastberaden om er alles aan te doen om terug te keren en de twaalf maanden revalidatie met succes af te ronden. Dat lukt hem ook, maar in de eerste wedstrijd die hij speelt, scheurt hij diezelfde kruisband meteen weer af. “Dat is een mentale tik. Ik besloot om wederom te revalideren, met als doel om gewoon lekker te kunnen spelen. Je hoort het vaker dat als je de ene knie afscheurt, de andere moet compenseren en de kans groter is dat je in de andere knie iets afscheurt. Anderhalf jaar na het herstel van mijn linkerknie gebeurde dat helaas ook bij mijn rechterknie”

Hoewel basketballen er voor Dijkstra niet meer in zit, blijft hij bezeten van het spelletje. Dit probeert hij dan ook maar al te graag uit te dragen. Hij is nu ongeveer twee jaar voorzitter bij basketbalvereniging Dyna’75 in Heerenveen.

“Ik vind het belangrijk dat plezier voorop staat binnen een vereniging. Daarnaast moet je samenwerkingen met Friese verenigingen koesteren, zodat we elkaar beter kunnen maken. Basketbal is mijn passie. Als ik er op deze manier toch mee bezig kan zijn, is dat mooi.” Naast het voorzitterschap bij Dyna’75 is Dijkstra betrokken als trainer bij de 3x3 Academie van We Here Fryslan. Hier worden extra trainingen aangeboden aan alle fanatieke basketballers uit de provincie. “Tijdens de academie trainingen werken we aan de individuele skills, waar spelers zowel in 3x3 als in 5x5 veel aan hebben. Iedereen is welkom, zolang je maar hard wil werken”

Een aantal jaar geleden is “We Here Fryslan” opgericht. Wat begon als activatie project, is doorgegroeid naar een community waar alle Friese verenigingen onderdeel vanuit maken. Om zo het basketbal in Friesland naar een hoger niveau te tillen. Voorbeeld hiervan is dat er vanaf volgend seizoen een DTL (Dutch Talent League) team in Friesland actief is. “Super dat dit is gelukt, dit laat zien wat we kunnen bereiken als we het samen doen.”

Afbeelding
Provinsje investeert 2,3 miljoen in 72 mienskipgebouwen Samenleving 5 uur geleden
Afbeelding
Provinsje investeert 2,3 miljoen in 72 mienskipgebouwen Samenleving 5 uur geleden
Afbeelding
In een jaar komt waarschijnlijk wel een kwart van de populatie even buurten op het wad Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Kwart Nederlanders koopt cadeaus in laatste week Financieel 12 uur geleden
Afbeelding
Nederland Schoon roept Friezen op: neem herbruikbare tas mee tijdens inkopen voor de feestdagen Algemeen 27 nov., 17:00
Afbeelding
Nederland Schoon roept Friezen op: neem herbruikbare tas mee tijdens inkopen voor de feestdagen Algemeen 27 nov., 17:00
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord met de Grote Clubactie Verenigingen 27 nov., 15:00
Afbeelding
LIKE & WIN: Boeken die kinderen laten nadenken Winnen 27 nov., 11:55