Afbeelding
Foto: Eijer Producties

“Het gevoel van vrijheid is heerlijk”

Sport

GORREDIJK - Freerunning wordt steeds populairder in Friesland. Freerunning is een spectaculaire sport, waarbij sporters zich zo sierlijk mogelijk door stedelijke obstakels begeven, met alleen het gebruik van je eigen lichaam. Mooie salto’s, sierlijke pirouettes en spectaculaire sprongen, alles zit erin. Ook bij Eijer Producties in Gorredijk melden steeds meer kinderen en volwassenen zich aan voor proeflessen. Aarnt Eijer, eigenaar van Eijer Producties, legt uit wat de sport zo leuk maakt. 

De 31-jarige Aarnt Eijer richtte in 2010 samen met zijn twee zussen Eijer Producties op in Gorredijk. Oorspronkelijk met als doel om dans en musical toegankelijk te maken in het noorden. “We zagen dat er vanuit de regio veel vraag was naar dans en musical, maar dat het nog niet werd aangeboden. Daar zagen wij een kans. Wij wilden kinderen een plek geven om op het podium te staan”, legt Aarnt uit. 

Freerunning past goed bij het bedrijf

Al snel werd het aanbod van Eijer Producties uitgebreid met freerunning, een sport in opkomst. “Tijdens mijn studie deed een klasgenoot van me aan freerunning met een groepje. Dat was zo’n beetje de eerste generatie van freerunners en zij wilden er graag meer mee doen. Toen hij een samenwerking voorstelde, hebben we freerunning aan ons assortiment toegevoegd en het is nog altijd succesvol”, vertelt Aarnt. 

Freerunning groeit nog steeds

Dat blijkt wel uit het aantal leden dat de freerunninglessen op dit moment bijwonen, namelijk zo’n 180. “Het groeit nog steeds in populariteit. Het heeft iets stilgestaan vanwege corona, maar inmiddels zijn de lessen weer helemaal los. De jongste leden zijn 5 jaar en de oudste leden zijn rond de 20, 21 jaar.”

Goed voor persoonlijke ontwikkeling

Volgens Aarnt is freerunning erg goed voor je persoonlijke ontwikkeling. “Het helpt bij het ontwikkelen van kracht, het verbeteren van je conditie, het creëren van zelfvertrouwen, leren omgaan met elkaar en de rest van de maatschappij, het versterken van het concentratievermogen, het versterken van motorische ontwikkeling en zorgt uiteindelijk voor ontspanning.”

“Wij vinden het belangrijk dat alle lessen toegankelijk zijn voor iedereen en dat iedereen mee kan doen.”

Een plek voor iedereen

Het voordeel aan freerunning is ook dat iedereen de sport kan beoefenen. “Dat is ook één van onze kernwaarden”, vertelt Aarnt. “Wij vinden het belangrijk dat alle lessen toegankelijk zijn voor iedereen en dat iedereen mee kan doen.” 

Bij freerunning werkt iedereen aan zijn eigen proces en iedereen kan zich ontwikkelen op zijn of haar manier. “Iedereen moedigt elkaar ook heel erg aan in dat proces. Het is prachtig om te zien hoeveel kinderen een plek vinden bij freerunning, die ze ergens anders niet vinden. Je ziet kinderen ook echt veranderen door de lessen. Het zelfvertrouwen en de zelfverzekerdheid nemen toe.”

Een gevoel van vrijheid

Aarnt geniet er zelf ook van om de sport te beoefenen. “Bij freerunning heb je echt een gevoel van vrijheid. Je bent in de buitenlucht en zoekt altijd uitdagingen voor jezelf. Je moet in een splitsecond risico’s inschatten en beslissingen nemen, dat maakt de sport heel uitdagend. In ieder muurtje of obstakel zie je weer mogelijkheden. Omhoog springen of een wallspin doen. Wat ik het leuke vind is dat de creatieve vrijheid die je hebt oneindig is, zo heeft iedere freerunner zijn eigen stijl.”

Freerunning in de regio

Ben jij nieuwsgierig geworden naar freerunning en wil jij je talenten ontplooien? Dat kan! Eijer Producties geeft namelijk freerunninglessen in diverse regio’s. Zo kun je bijvoorbeeld meedoen met een proefles in onder andere Gorredijk, Heerenveen, Oldeberkoop, Jubbega, Oosterwolde en Wolvega. 

Een proefles aanvragen kun je doen via de website van Eijer Producties: www.eijerproducties.nl. De lessen worden uitgevoerd door een team van professionele trainers. Tjisse Robben en Siemen van Dekken zijn de hoofdtrainers en worden ondersteund door meerdere freerunning assistenten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 1 uur geleden
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 4 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Op de foto van links naar rechts, Peter Sijbenga, Theun Plantinga en Evert Haagsma
Auditie oproep Posthuis Theater! Cultuur 13 apr, 12:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00