Afbeelding

Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang

Gezondheid

FRIESLAND - Bijna een kwart van de Nederlanders (23 procent) heeft problemen met de ontlasting. 17 procent heeft regelmatig diarree en 6 procent heeft veelvuldig verstopping. Dit blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting onder 54.000 Nederlanders naar hun score op de Poeptest. Deze test is gebaseerd op de zogenoemde Bristol Stool Chart, een internationaal erkend hulpmiddel om de ontlasting te beoordelen. 

Van de 54.000 Nederlanders die in 2023 de Poeptest van de MLDS invulden, gaf slechts 21 procent van de deelnemers aan perfecte ontlasting te hebben. Dat wil zeggen score 3 en 4 van de Bristol Stool Chart, ofwel ‘een soepele worst’. 17 procent van de deelnemers heeft regelmatig waterige of dunne ontlasting. Mariël Croon, directeur van de MLDS: “Dat is ruim 1 op de 6, een aanzienlijk percentage. Dunne ontlasting kan sociaal belemmerend zijn doordat mensen altijd een wc in de buurt moeten hebben. Mensen met chronisch dunne ontlasting lijden vaak in stilte. Dat blijkt dus een flinke groep te zijn. Het is belangrijk dat daar aandacht voor is, en dat er meer wc’s zijn in de openbare ruimte.” 

Pijn op de wc

De deelnemers aan de Poeptest melden ook regelmatig last van klachten te hebben. Voorbeelden zijn pijn bij het poepen (12 procent) of loze aandrang (16 procent). Mariel Croon: ‘Als deze klachten aanhouden, zou je ze moeten bespreken met de huisarts. 

6 procent heeft verstopping 

Uit de mlds-poeptest blijkt dat 6 procent van de deelnemers regelmatig last heeft van verstopping. Verstopping wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan vezels of vocht. 9 op de 10 Nederlanders eten te weinig vezels. Vezelrijke producten zijn bijvoorbeeld volkoren producten, bonen, groenten en fruit. Ook psylliumvezels kunnen helpen. Psylliumvezels helpen tegen zowel te dunne ontlasting doordat ze vocht opnemen als tegen te harde ontlasting doordat de vezels de ontlasting zacht maken. 

Nationale Poepdag 

De MLDS roept op Nationale Poepdag mensen op om vaker achterom te kijken op het toilet. Dat geeft informatie over de gezondheid van je spijsvertering. Ook wil de MLDS met de Nationale Poepdag de schaamte rondom poepen verminderen. “Veel mensen kijken niet naar hun ontlasting of bespreken dit nooit met anderen”, zegt Mariël Croon. Terwijl die informatie veel zegt over de gezondheid.” 

Over MLDS 

Een gezonde spijsvertering voor iedereen: dat is het doel van de Maag Lever Darm Stichting. De MLDS zet zich daar samen met artsen, onderzoekers, vrijwilligers, collectanten en donateurs elke dag voor in. De MLDS investeert in wetenschappelijk onderzoek dat spijsverteringsziektes kan voorkomen. Ook steunt zij patiënten met chronische ontstekingsziekten aan het spijsverteringsstelsel. Door hulp te bieden bij het vinden van de juiste behandeling en taboes rond spijsverteringsziekten bespreekbaar te maken. 

Kijk voor meer informatie op www.mlds.nl of www.mlds.nl/poeptest.. 

Afbeelding
Verhalen uit de samenleving op 3 juni met Harmen Brouwer en Eelco Engelsma Persoonlijke verhalen 12 uur geleden
Afbeelding
Gemiddeld minste misdrijven per inwoner in Friesland 112-Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Tip voor interieurliefhebbers: bezoek de showroom van interieurmerk By SIDDE in Heerenveen Wonen 17 uur geleden
Afbeelding
Slechts klein deel Friezen gaat op babymoon Persoonlijke verhalen 22 mei, 10:00
Afbeelding
Uitgeverij Hartklopper georganiseerd een boekenevenement Algemeen 21 mei, 15:00
Beeld ter illustratie
Odd Fellows Heerenveen organiseren 1 juni een kunst- en antiekveiling Cultuur 19 mei, 09:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00