Afbeelding
Foto: erikjankoopmmans

Energiecoach Jinke helpt inwoners geld en energie besparen

Financieel

HEERENVEEN - De prijzen voor energie zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. De meeste huishoudens gaan daarom ook meer betalen voor hun energieverbruik. Om inwoners te helpen met geld en energie besparen biedt de gemeente Heerenveen een Energiecoach aan huis aan. De Energiecoach helpt om met kleine aanpassingen energie te besparen, bijvoorbeeld door het plaatsen van LED lampen en door de thermostaat op 19 graden te zetten. 

De Energiecoach komt bij je thuis

In de gemeente Heerenveen is Energiecoach Jinke Kleistra aan het werk. Inmiddels heeft ze al aardig wat bezoeken afgelegd en ze heeft voor iedereen wel een tip. Het werkt eenvoudig: de Energiecoach komt gratis bij je thuis en samen met haar kijk je hoe je met kleine aanpassingen energie kunt besparen. 

Kleine aanpassingen besparen veel

Er liggen vaak kleine besparingen voor het oprapen. Mensen hebben meestal geen idee hoelang ze onder de douche staan. Als je een wekker zet en een minuutje korter doucht, bespaar je al snel € 27,- per jaar. Na een week ben je eraan gewend en kun je met de volgende tip aan de slag. Zo wordt het een sport om zoveel mogelijk te besparen.”

Maatwerk

Jinke volgde ter voorbereiding op haar werk als Energiecoach eerst een opleiding. ‘Ik heb altijd beroepen gehad waarbij ik veel met mensen werkte. Die ervaring komt nu van pas, want energieadvies is naast maatwerk ook mensenwerk. Daarom is het ook zo belangrijk dat we samen kijken welke energiebesparingen bij jou passen. Ik laat mensen bijvoorbeeld zien wat de grootste energieslurpers in huis zijn. Dat levert veel inzicht op. En het helpt ook om alle apparatuur, zoals de tv, niet op stand-by te laten staan, maar echt uit te zetten. Het zijn maar kleine aanpassingen, maar bij elkaar telt het lekker op.’

Alle kleine beetjes helpen

Na de opleiding heeft Jinke thuis ook meteen veranderingen doorgevoerd. ‘Wij hebben een melkveehouderij en zijn al veel met duurzaamheid bezig. Zo hebben we zonnepanelen en groen gas. Maar ook wij bleken thuis nog wel energie te kunnen besparen met kleine dingen, zoals alle deuren dichtdoen en tochtstrips plaatsen. Al die kleine beetjes helpen. 

Ook de Energiecoach bij je thuis?

Je kunt je aanmelden voor een bezoek van de Energiecoach via www.energieloketheerenveen.nl/energiecoach of de gemeente Heerenveen bellen via 14 05 13. 

Afbeelding
Heerenveen ontvangt 1,75 miljoen subsidie ter ondersteuning van de herontwikkeling van het centrum Politiek 4 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 18 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid gisteren
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00