Afbeelding

30.000 bezoekers Flaeijelfeest op nieuwe locatie

Evenement

OUDEHORNE - In Oude- en Nieuwehorne vond afgelopen weekend voor de 44e maal het Flaeijelfeest plaats. Na de opening van de nieuwe locatie op donderdagmiddag, kon men drie avonden lang van een gevarieerd muziekprogramma genieten. Op zaterdag stonden echter de boerenoptocht en het échte Flaeijelfeest als openluchtmuseum centraal.  

Maar liefst 30.000 bezoekers genoten op Landgoed De Horne van muziek, de optocht en door in het verleden te stappen en te beleven hoe men vroeger op het platteland werkte, woonde en leefde!

De organisatie kijkt terug op een zeer succesvol weekend. Tino van der Ven, voorzitter van de Stichting Flaeijelfestiviteiten: “Als vrijwilligers konden we na al die voorbereidingen van de afgelopen maanden en weken niet meer wachten. De spanning was voelbaar, zeker vanwege de nieuwe locatie. Alles wat je in de afgelopen drie jaren hebt bedacht en voorbereid, moet dan tot uitvoer komen. Het weer is alles bepalend op zo’n moment. De optocht startte ’s morgens en gelukkig werd vanaf 10.00 uur een droge periode voorspeld. Dat er dan zaterdag zo veel mensen op Landgoed De Horne konden genieten van het nieuwe terrein, geeft bij ons allemaal een glimlach van oor tot oor. Daar doen we het voor!” 

Dorpsomroeper Haringsma brengt optocht in beweging 

De optocht startte iets later dan gepland, doordat er genodigden van de gemeente Heerenveen in de file stonden naar de start, echter de prachtige woorden van dorpsomroeper Haringsma maakten dat allemaal goed. Voor Haringsma was het de 35e en tevens laatste keer dat hij de optocht in beweging bracht en door de organisatie van het Flaeijelfeest werd hij als verrassing een onderdeel van de openingshandeling. 

Overzicht, ruimte en demonstraties 

Het nieuwe terrein zorgde voor meer mogelijkheden om de indeling overzichtelijk en ruim in te delen. Daarnaast konden bezoekers op het grote parkeerterrein naast de locatie, hun auto netjes parkeren en ook de verkeersdoorstroming verliep goed.  

Door de ruime opzet verspreidde de hoeveelheid mensen zich over verschillende landerijen. Het trekkerterrein was groter opgezet en ook de dorpsstraat kende een gezellig sfeertje, evenals de route langs de ambachten, boerenhoek, kermisattracties, ringrijveld en alle opstellingen van motoren, woonwagens en bijvoorbeeld de dorsmachine van Pellikaan.  

Echt de moeite waard

Van der Ven: “Zo’n eerste keer op een nieuwe locatie geeft ook altijd verbeterpunten voor de volgende editie en die worden door de organisatie dan ook zeker meegenomen. Toch zijn we als organisatie ontzettend tevreden. Het publiek kon overal van heel dichtbij kijken hoe het leven in het begin van de 20e eeuw eraan toeging. Opvallend waren de hoeveelheid jonge gezinnen en kinderen tijdens het Flaeijelfeest. We zeggen altijd dat deze dag echt de moeite waard is voor jong en oud, maar dat er dan meerdere generaties genieten van het Flaeijelfeest, is absoluut geweldig.” 

Meer informatie: www.flaeijel.frl

Afbeelding
!
Afbeelding
Column Melissa: Zo slecht is de mensheid nog niet... Column 5 dec, 12:00
Afbeelding
5 december is er weer een NL-Alert testbericht Algemeen 4 dec, 12:00
Afbeelding
Ale en Bonne uit Friesland provinciewinnaars Amateurscheidsrechter van het Jaar-verkiezing Sport 3 dec, 18:00
Afbeelding
Stemmen voor NPO Radio 2 Top 2000 is begonnen Evenement 2 dec, 12:00
Afbeelding
Parkeergarage met twee lagen en veel meer groen op het plein Politiek 2 dec, 10:00
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. Sport 2 dec, 08:00
Afbeelding
Persberichten, activiteiten bestuurders en besluitenlijst Politiek 1 dec, 18:00
Afbeelding
ChristenUnie wil provinciale samenwerking met Havennetwerk Fryslân Politiek 1 dec, 08:00