Afbeelding
Foto's: Jolanda Diazoni

Friese Holland’s Got Talent-sensatie Amilia showteam komt naar het Posthuis Theater in Heerenveen

Cultuur

FRIESLAND - Misschien heb je ze wel voorbij zien komen op televisie; de talentvolle sporters van Amilia showteam uit Friesland en omgeving. Is dat niet het geval, dan raden we je zeker aan om via Videoland het nieuwste seizoen van Holland’s Got Talent nog even terug te kijken. De spectaculaire act van Van Der Lei Showproducties werd onder andere beloond met een gouden buzzer en een finaleplaats in de talentenjacht. Op 6 en 7 januari start het showteam met een theatertour in het Posthuis Theater in Heerenveen. Linda Jansma en Hilde Vliegendehond van Amilia showteam vertellen over de bijzondere ervaring.


Linda en Hilde maken allebei al lange tijd uit van Amilia showteam. Beide ex-topsporters hebben een verschillende achtergrond bij Van Der Lei Showproducties, maar tonen bij Amilia showteam hun verenigde kunsten. Dat levert volop spektakel op. “De groep bestaat op dit moment uit 31 (ex)-topsporters van Van Der Lei Showproducties. Zo ben ik vroeger bijvoorbeeld altijd cheerleader geweest bij Margje (van der Lei) en heeft Linda hier altijd acro gedaan”, legt Hilde uit. 

Combinatie sport en entertainment

De combinatie tussen sport en entertainment werkt uitstekend op het podium, blijkt mede uit de succesvolle resultaten bij de talentenjacht Holland’s Got Talent. “Juist de verscheidenheid en verschillende soorten acts zijn allemaal op hun eigen manier heel spectaculair”, vertelt Linda enthousiast. Die kracht erkent Hilde eveneens. “Het is echt een show”, stelt ze. “Het ene thema is heel zacht, zoals onze show over Egypte bijvoorbeeld. Deze was heel sierlijk en mooi. Het ander is weer heel bombastisch, dus er zit heel veel diversiteit in de acts en dat maakt het voor het publiek denk ik heel erg leuk om te zien.”


Foto: Jolanda Diazoni

Een bijzondere prestatie

Amilia showteam wilde graag meer bekendheid genereren met hun deelname aan Holland’s Got Talent. “Dat is volgens mij wel gelukt”, lachen beide dames trots. Een gouden buzzer voor de auditie en een prachte finaleplek is echter wel een hele bijzondere prestatie. Zeker gezien de (zeer) korte tijd waarin de spectaculaire shows in elkaar gezet moesten worden. Dat verdient grote complimenten. Niet alleen voor de sporters zelf, maar zeker ook voor Nelske Veltman, de choreograaf uit Drachten die voor de finaleshow slechts twee weken tijd had om een show in elkaar te zetten. “We zijn met zoveel, dus het voelt voor ons heel speciaal om in zo’n korte tijd zulke mooie acts te kunnen laten zien aan heel Nederland. We vinden het ook echt heel bijzonder dat het allemaal is gelukt”, licht Hilde toe. 


Foto: Jolanda Diazoni

Juist de verscheidenheid en verschillende soorten acts zijn allemaal op hun manier heel spectaculair.

Een unieke ervaring

Voor beide dames voelt de gouden buzzer toch wel als een van de hoogtepunten in hun carrière. “We hebben natuurlijk ook onze eigen sportprestaties waar we heel trots op zijn, maar dit is weer iets nieuws en echt uniek”, stelt Hilde. “Dit moment staat dus zeker in de top-vijf en misschien wel top-drie momenten uit mijn leven.” 


Foto: Jolanda Diazoni

Touren door heel Nederland

Nu hoopt het team de acrobatische theatershow aan heel Nederland te kunnen tonen. “We hopen dat we mensen hier heel blij mee kunnen maken”, zegt Linda. “De show zal bestaan uit heel veel verschillende onderdelen. Naast acrogym en cheerleading, zie je ook prachtige elementen als luchtacrobatiek, dans en nog veel meer.” Hilde vult aan: “Wat ook leuk is; ons jongste lid is volgens mij negen jaar en ons oudste lid 36. De groep bestaat voornamelijk uit vrouwen, maar er zitten ook een aantal heren bij. Dat maakt de show heel all-round.” 


Foto: Jolanda Diazoni

Show in het Posthuis Theater

De eerste shows staan gepland op 6 en 7 januari in het Posthuis Theater in Heerenveen. Wees er snel bij, want de kaartverkoop gaat ontzettend hard! Linda en Hilde roepen de mensen op om vooral te komen kijken: “Kom 6 of 7 januari naar het Posthuis Theater in Heerenveen en dan laten wij -met een bijzonder leuke groep- een fantastisch magisch spektakel aan jullie zien. Dus kom vooral kijken en beleef het!” 

Kaarten zijn verkrijgbaar via de site: www.posthuistheater.nl/agenda/2703/cirque-acrobatique/amilia

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 12:00
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 27 feb, 12:00
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Afbeelding
Naar een betekenisvolle Matthäus Passion Cultuur 26 feb, 15:00