Op de foto van links naar rechts: Michel Rietman (Súdwest-Fryslân), Hein de Haan (Leeuwarden), Robin Hartogh Heys van de Lier (Smallingerland) minister Hugo de Jonge en Jelle Zoetendal (Heerenveen).
Op de foto van links naar rechts: Michel Rietman (Súdwest-Fryslân), Hein de Haan (Leeuwarden), Robin Hartogh Heys van de Lier (Smallingerland) minister Hugo de Jonge en Jelle Zoetendal (Heerenveen).

Fries Stedelijk Netwerk van belang voor opgaven Nederland

Algemeen

FRIESLAND - Wethouders Jelle Zoetendal (Heerenveen), Michel Rietman (Súdwest-Fryslân), Robin Hartogh Heys van de Lier (Smallingerland) en Hein de Haan (Leeuwarden) hebben op donderdag 4 april de ambities (propositie) van het Fries Stedelijk Netwerk aangeboden aan minister Hugo de Jonge. “We gaan als wethouders graag met de minister en de provincie in gesprek om onze visie verder concreet te maken en deze te realiseren”, aldus de bestuurders.

Gemeenten Heerenveen, Smallingerland, Súdwest-Fryslân en Leeuwarden (de F4) vormen het Fries Stedelijk Netwerk dat regionaal en nationaal van groot belang is. Het is nodig om het Fries Stedelijk Netwerk te versterken. De meerwaarde van het Fries Stedelijk Netwerk en de betekenis ervan voor Nederland en Fryslân is in de propositie opgenomen.

De meerwaarde van een Stedelijk Netwerk 

Drachten, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek vervullen een cruciale functie in Noord-Nederland vanwege de bovenregionale bijdrage van de F4 gemeenten op de thema’s wonen, economie en brede welvaart. De gezamenlijke ambitie is om het netwerk verder te versterken. De F4 geven dit vorm door een Friese verstedelijkingsstrategie op te stellen, waarbij het Rijk en de provincie expliciet uitgenodigd zijn om aan te haken.

Het Fries Stedelijk Netwerk kan en wil nog meer bijdragen aan het oplossen van de regionale en Nederlandse woningnood. We bieden hiermee starters en (nieuwe) Friezen een thuis in een groene, gezonde stedelijke omgeving. De F4 kunnen woningbouw op grote schaal realiseren zonder dat dit ten koste gaat van (teveel) ruimte voor landbouw en natuur.

De ontwikkelingen in de F4 gemeenten op het gebied van woningbouw en economie komen ten goede aan alle inwoners van Fryslân. Er wordt zo actief bijgedragen aan de leefbaarheid van de provincie en het in stand houden van de brede welvaart.

De F4-gemeenten profiteren van talrijke agglomeratievoordelen: een ruimere arbeidsmarkt, meer potentiële en gespecialiseerde toeleveranciers, kennisuitwisseling en een ruimer aanbod aan werk en voorzieningen voor inwoners. De F4 zorgen er daarmee voor dat stedelijke voorzieningen in de nabijheid van alle Friezen zijn. De F4 willen vooral inzetten op economische sectoren die in staat zijn de belangrijke transities te ondersteunen. Voorbeelden daarvan zijn verduurzaming van de voedselvoorziening, onderzoek en uitvoering van circulaire en biobased bouw, watertechnologie en innovatieve zorgtechnologie. De samenhang in voorzieningen versterkt ook het toeristisch potentieel. Naast woningbouw en economische samenwerking richten de F4 gemeenten zich op de ontwikkeling van campussen en het versterken van middelbaar en hoger (beroeps)onderwijs en de ‘Universiteit van het Noorden’.

Betekenis voor Nederland

Nederland staat voor de opgave om tot 2031 ongeveer 1 miljoen woningen te bouwen. Het Fries Stedelijk Netwerk realiseert twee derde van de Friese woningbouwopgave van ongeveer 21.000 woningen. Voor de periode na 2031 zijn landelijk opnieuw 1 miljoen huizen nodig. Zonder de Lelylijn dragen de F4-gemeenten hieraan bij met 3 tot 4 grootschalige woningbouwlocaties met ten minste 15.000 woningen. Met de komst van de Lelylijn zijn zelfs 5 grootschalige woningbouwlocaties en in totaal 25.000 woningen mogelijk. Een verdergaande schaalsprong is denkbaar, maar over de betekenis daarvan gaan de gemeenten graag verder in gesprek met het Rijk in het kader van de Nota Ruimte, met de andere Friese gemeenten en Provincie Fryslân over het actualiseren van de Woondeal afspraken en de Provinciale Omgevingsvisie (POVI).

Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 3 uur geleden
Afbeelding
Heerenveen ontvangt 1,75 miljoen subsidie ter ondersteuning van de herontwikkeling van het centrum Politiek 13 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00