Jelbrich is helemaal in haar element wanneer ze met olieverf schildert.
Jelbrich is helemaal in haar element wanneer ze met olieverf schildert.

Over schilderen, paprikachips en bevlogenheid

Algemeen

HEERENVEEN - Jelbrich de Jong (40) is docent portretschilder/tekenaar. Ze kan zichzelf er enorm in verliezen maar vindt het ook heerlijk om haar passie aan anderen over te dragen. Meer weten? Volg Jelbrich op Instagram: @portretvanjelbrich

Wat ben je aan het doen? Ik schilder en teken portretten in diverse materialen met een grote voorkeur voor olieverf. Ik had altijd al affiniteit met tekenen en ook met portretten, maar door de ontdekking van olieverf is het veranderd in een uit de hand gelopen hobby. Ik lees erover, droom erover en oefen en experimenteer wat af in mijn atelier. Het brengt me rust, focus, bevlogenheid, leergierigheid en confrontaties met mezelf. Ik heb onlangs een boek geïllustreerd en zo’n drie jaar geleden ben ik begonnen met het geven van workshops en cursussen op dit gebied. Dit doe ik in Heerenveen en in Leeuwarden. Schilderen doe ik graag alleen, de workshops en cursussen zijn een veel socialere aangelegenheid. Ik heb beide nodig. Schilderen gaat over veel meer dan het creëren an sich. Het heeft te maken met durf en geduld. Bij bijna iedereen, jong of oud, zie ik een focus waarbij je even in jezelf gekeerd bent, waarbij de tijd voorbij vliegt en je gedachten enkel bij het doek zijn. Dat is een heel fijne gewaarwording in deze vluchtige tijd. Voor kinderen heb ik daarom de workshop Slow-selfie ontwikkeld. Waarbij ze niet alleen eens goed naar zich zelf kijken, maar ook rust en zelfvertrouwen vinden in het tekenen en schilderen. Daar geniet ik van, omdat ik weet hoe fijn dat is.

Wat wilde je worden als kind? Ik wilde in ieder geval geen leraar worden, maar werd dat toch.

Verslavend: Schilderen, kamerplanten, denken, paprikachips, speciaal bier, nieuws.

ME-time: Schilderen.

Blij met: Seizoenen, een Pick-up punt voor je boodschappen, onweer, onvoorwaardelijke liefde, kokend waterkraan, nieuwe kansen, katten. Zoveel leuke en lieve mensen om me heen. Vrijheid: als lijf en geest in balans zijn.

Minder blij met: Dat het huishouden een oneindig iets is, dat je een groot deel van je leven slaapt, dat ik niet goed ben in koetjes en kalfjes-praat.

Milliondollar-tip: Voel je je een 6-je, ga naar buiten, loop een stukje en je voelt je al snel een 8.

Favoriete plek in Friesland: Ons huis/atelier, de bossen rondom Oranjewoud en bij vrienden en familie.

Dit vind ik stom: Dat ik 100 keer langer denk over een vervelende taak dan dat ie daadwerkelijk duurt, bijvoorbeeld stofzuigen of hardlopen. Dat alles uiteindelijk om geld draait. Dat lekker eten ook vaak ongezond is. En dat veel clichés waar zijn.

Geheim genoegen: Ik houd van uitgesproken kerstballen en verlichting.

Welke eigenschap waardeer je in mensen? Durf, doortastendheid, kwetsbaarheid.

Zo ziet mijn ideale vrije dag eruit: Hardlopen, schilderen met een fijne playlist, een biertje met vrienden in de tuin, kacheltje aan, toastjes en paprikachips.

Nutteloos talentje van mij: Een harde vingerknip.

Van wie heb je het meest geleerd? Ik leer van iedereen wel iets. Soms iets wat ik ook wil kunnen, soms iets wat ik nooit wil zijn.

Wat had je als twintigjarige graag geweten? Hoe hoog de huizenprijzen nu zijn, dan had ik toen geïnvesteerd. Dat een depressie ook weer voorbij kan gaan. En dat volwassen mensen het ook niet weten.

Hoe zie je jezelf over 5 jaar? Als alles is als nu, ben ik een tevreden mens. Als je geen verwachtingen hebt valt het meestal mee.

Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00