De brief en flyer die we ontvingen van de familie van de slachtoffers
De brief en flyer die we ontvingen van de familie van de slachtoffers Foto: RondOm Vandaag

Gezin uit Langezwaag raakt alles kwijt na hevige brand

Algemeen

LANGEZWAAG - Op 1 januari breekt er een hevige brand uit aan de Lytske Wyngaarde in Langezwaag. De monumentale boerderij gaat in vlammen op en de collectie van Blikmuseum de Wyngaard, die in de boerderij gevestigd is, gaat verloren. Annie Bakker en haar vriend raken alles kwijt; hun woning, hun museum en hun herinneringen. Het grootste gemis is echter Talita, hun lieve Stafford. Ze was tijdig uit het brandende gebouw bevrijd, maar vluchtte angstig de nacht in. Al twee maanden is de viervoeter vermist, maar haar baasjes denken dat zij nog ergens rondloopt. Daarom doen een oproep in de media.

In de laatste week van februari ontvangt de redactie van RondOm Vandaag een handgeschreven brief van de familie van het getroffen gezin. In de brief leggen zij uit dat zij geen computer hebben, maar dat het onderwerp zo belangrijk is en hen zo na het hart ligt, dat zij toch op hun manier de media wilden bereiken. Annie belt ons en we spreken af het verhaal, nadat zij het hebben kunnen lezen, publiceren in onze krant.

Dit is de inhoud van de brief:

“Op 1 januari 2021, rond een uur of zes in de ochtend, woedt er een hevige brand in Blikmuseum de Wyngaard te Langezwaag. Het vuur ontstaat boven en bereikt in korte tijd de benedenverdieping. Als de brand dooft, staat alleen de oude voorgevel van het gebouw.

Het blikmuseum is in de jaren ‘80 opgericht door Tjeerd Bakker. Hij was kunstenaar (De Boulance) en het museum hing vol met tientallen olieverfschilderijen. Tevens zijn er ongeveer 4000 oude blikken te vinden, van bijvoorbeeld tabak, thee, koffie en beschuit en blikken waaruit men vroeger in de kruidenierswinkel kon scheppen. In het museum hingen ook veel emaillen reclameborden en ouderwets blikken speelgoed; auto’s, brommers en treintjes. In de gangen van het museum waren aan alle kanten plankjes gemonteerd waar je prachtige edelstenen en mineralen kon bewonderen, zoals een tijgeroog, amethisten en veel grote schelpen. Alles is in één klap verloren gegaan

Op het moment dat de brand uitbreekt, ligt Annie te slapen. Met hart en ziel heeft zij het museum de afgelopen jaren onderhouden en heeft ze zelf ook aan de weg getimmerd als kunstenaar. Ze wordt wakker van de brand en weet op het nippertje haar vriend te wekken, die op de bovenverdieping nog lag te slapen. Samen kunnen zij op tijd naar buiten komen en haar vriend bevrijdt Talita, hun stafford, uit het brandende gebouw.
Sinds die nacht is Talita nog steeds vermist. We zitten met de handen in het haar, want waar is ze? We maken ons zorgen, zeker tijdens de koude periode met ijzige nachten. Ze is een week geleden (red: week 6, tussen 8 en 14 februari) nog gezien in de buurt, maar ze is erg angstig. We doen enorm ons best om Talita te vinden en samen met veel vrijwilligers en de organisatie Waar Is Onze Angel zijn we al weken aan het zoeken. Misschien is ze wel in de auto gesprongen en is ze nu ergens anders in Friesland of Nederland.

Wilt u ons alsjeblieft helpen met uitkijken naar Talita? Als u haar ziet, neem dan contact met ons op! Bel met 0647751675

Na de brand heeft Annie drie dagen in het ziekenhuis gelegen. Veertien katten hebben de brand door de hevige vlammen niet overleefd en drie anderen overleefden wel maar hebben brandwonden aan hun oortjes, pootjes, vacht en snorharen. Annie en haar vriend wonen momenteel in een caravan op het erf. Inmiddels is die aangesloten op het elektra, want de nachten deze maand waren erg koud. Daarnaast is Annie in mei vorig jaar ontslagen en moeten ze rondkomen van een klein inkomen (minima). Ze knopen samen alle eindjes aan elkaar. Daarbij komt dat het museum niet goed genoeg was verzekerd. Annie hoopt binnenkort weer aan het werk te kunnen, maar een nieuwe baan vinden is niet makkelijk in coronatijd. Wilt u een donatie doen? Annie’s droom is om haar vaders blikmuseum weer te herstellen (in de toekomst). Een beetje ondersteuning is zeer welkom!”

Hoe kan ik helpen?

De zoektocht naar Talita: De zoektocht naar de stafford van de familie, wordt deels ondersteund door de stichting Waar Is Onze Angel. Meer informatie over de hond kun je vinden op hun website. Talita is een stafford teefje van negen jaar. Zij is bruin met zwarte vlekken/strepen (brindle) en een witte vlek tussen de voorpoten. Ze heeft een wratje links in de hals, op de kop en in een ooghoek. Het kan zijn dat zij nog steeds in de buurt rondloopt, dat zij is opgevangen door een bezorgde buur of dat zij op een andere plek in Nederland terecht is gekomen, omdat zij bijvoorbeeld in een auto is gesprongen. Talita is benaderbaar. Haar meldingsnummer op Amivedi is 1688047

Naast de vermissing van Talita, een lieve hond die veel voor de familie betekent, zoeken zij dus ook financiële steun. Zij hebben hiervoor een inzamelingsactie opgezet. Deze kun je hier vinden op www.doneerdoel.nl. Zoek dan naar de actie: Voor een gezin uit Langezwaag die echt alles kwijt is door een felle woningbrand.

Het team van RondOm Vandaag wenst het gezin in ieder geval veel sterkte toe in deze tijd en hoopt dat Talita snel weer terug is bij haar baasjes.

Let op! Dit is een voorbeeldfoto, maar Talita lijkt er op deze hond
Afbeelding
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Schoon Belonen Heerenveen geopend Politiek gisteren
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Heerenveen ontvangt 1,75 miljoen subsidie ter ondersteuning van de herontwikkeling van het centrum Politiek 29 apr, 08:00
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00