Afbeelding
Foto: unknown

'Yoga laat mij alles voelen'

Algemeen

OUDESCHOOT - 21 juni zouden over de hele wereld yoga-fans de internationale yoga dag vieren. Door de onzekere tijden in deze crisis is besloten dit jaar even over te slaan, maar dat hoeft niet te betekenen dat het helemaal stil is in de yoga-studio's. Tiny van der Zee, yoga-instructeur en eigenaar van Liefdevolle Aandacht vertelt graag over haar passie en sport.

Yoga is een ontdekkingsreis waarin je jezelf steeds beter leert kennen. En waarbij je het evenwicht in jezelf leert te vinden. Het is een groot bewustwordingsproces. We hebben allemaal onze patronen en die kom je ook tegen tijdens het beoefenen van yoga. In de les zeg ik wel eens: ”je kunt jezelf buiten deze ruimte voor de gek houden, maar in deze ruimte kom je jezelf tegen.” Als je yoga beoefent, kom je je grenzen tegen: fysiek, emotioneel en mentaal. En daar mag je naar kijken. Het liefst zonder oordeel, maar dat is niet altijd even makkelijk. Je krijgt door yoga te beoefenen een groter lichaamsbewustzijn, waardoor je de signalen en de grenzen van je lichaam beter voelt.

Ik geef chakra yoga en yin yoga. Bij chakra yoga doe je yogahoudingen (asanas), rek en versterk je je spieren, doe je evenwichtshoudingen, en richt je je op de ademhaling. Chakra yoga is een hatha yoga vorm, maar omdat ik gespecialiseerd ben in de chakra’s, ik ben opgeleid door Anodea Judith, richt ik me elke les op een of meerdere chakra, wat de les nog meer verdiept. Bij yin yoga lig of zit je 3 tot 5 minuten in een houding. Hiermee rek je je bindweefsel en worden de gewrichten soepeler. Je wordt flexibeler. Ook worden afvalstoffen afgevoerd. Maar voor beide yogavormen geldt dat het je bewust maakt van je lichaam.

Toen ik 22 was, ik werkte als verpleegkundige in het ziekenhuis, was ik overspannen en wilde ik yoga gaan beoefenen. Dat was niet gebruikelijk in die tijd. Toen bleek ik zwanger te zijn van onze oudste zoon. Ik ben op zwangerschapsyoga gegaan en ben nooit meer gestopt met yoga beoefenen. Yogadocent zijn is me in de schoot geworpen. In 1990, ik was toen 27,stopte mijn yogadocent en zij vroeg wie haar yogalessen over wilde nemen. Zij vroeg mij expliciet of ik haar zwangerschapsyoga over wilde nemen. “Omdat jij het symbool bent van de oermoeder,” zei ze. Dat is me altijd bijgebleven.

Yoga is voor mij niet alleen maar de yogabeoefening, maar het is voor mij mijn leven. De beoefening geeft mij een soepel en sterk lichaam, maar het brengt mij ook altijd weer bij mezelf terug. Laat mij alles voelen wat er op dat moment speelt. Het is allesomvattend in mijn leven. Het brengt me bij mijn vreugde en verdriet. Ik wil mijn leerlingen meegeven dat alles wat ze tijdens de les tegenkomen er mag zijn. Dat ze weer meer bij zichzelf mogen komen.

Het grootste vooroordeel is dat yoga zweverig zou zijn. Dat is het allesbehalve. Als je yoga beoefent kom je meer in je lichaam. Als je in je lichaam zit ben je in het nu, ben je geaard, dus sta je stevig op de aarde. Wil je je persoonlijk en spiritueel ontwikkelen dan moet je met je poten in de klei staan. Dus niks geen zweven. Als je aan het denken bent, ben je juist aan het zweven en dat doen we veel vaker dan dat we in ons lichaam zitten.

Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00