Afbeelding

Meerderheid woningeigenaren benut verlagen maandlasten niet direct met voorlopige aanslag inkomstenbelasting

Wonen

Utrecht - Uit onderzoek in opdracht van de Belastingdienst, blijkt dat veel van de woningeigenaren na het afsluiten van de hypotheek voor hun woning of verbouwing niet direct een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvragen of wijzigen. Zonde, zeker in deze duurdere tijden. Want met een voorlopige aanslag kan je je maandlasten verlagen. Ben jij of ken jij iemand op de woningmarkt? Check deze tips of geef ze door aan iemand die je kent. Zoals je kinderen. 

De koop van een woning is voor de meeste mensen de grootste aankoop van hun leven en het heeft gevolgen voor hun belastingzaken. Een voorlopige aanslag kan gunstig zijn als je als woningeigenaar je maandlasten wil verlagen. Onderzoek toont alleen aan dat veel woningeigenaren niet direct gebruikmaken van deze mogelijkheid.

Kennis is laag 

Een kwart van de woningeigenaren weet niet dat een voorlopige aanslag inkomstenbelasting kan helpen om de maandlasten te verlagen. Bij woningeigenaren onder de 35 jaar is dit percentage nog hoger, namelijk 43%. Ook geeft ruim één op de vijf woningeigenaren aan het lastig te vinden om overzicht te krijgen van wat ze moest regelen voor de hypotheek.

Jacqueline Tobben, expert bij de Belastingdienst, legt uit waarom een voorlopige aanslag gunstig kán zijn. “Als woningeigenaar kan je bepaalde kosten onder voorwaarden aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Zoals de kosten die je maakt voor het afsluiten van de hypotheek voor je woning of verbouwing, maar ook de hypotheekrente. Hierdoor betaal je minder belasting. Met een voorlopige aanslag kan je vooraf regelen dat je elke maand alvast een bedrag aan belasting betaalt aan- of ontvangt van de Belastingdienst.”

Zo weet je waar je aan toe bent

Heb je nog geen voorlopige aanslag en wil je je maandlasten verlagen? Dan kan je deze online aanvragen via belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag. Heb je al een voorlopige aanslag? Wijzig deze dan meteen zodra je nieuwe financiële situatie duidelijk is. Dan betaal of ontvang je elke maand alvast een bedrag aan belasting. Zo weet je waar je financieel aan toe bent.

Snel overzicht van wat jij nog meer moet regelen 

Woningeigenaren kunnen via de persoonlijke online Checklist Eigen Woning van de Belastingdienst zien welke belastingzaken belangrijk zijn. De checklist is te vinden via belastingdienst.nl/eigenwoning.

Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 8 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 18 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Lintjesregen 2024 Smallingerland Algemeen 29 apr, 09:00
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00