De aftrap van het Friese Doortrappen-seizoen was een succes.
De aftrap van het Friese Doortrappen-seizoen was een succes.

Fries Doortrappen-seizoen geopend

Sport

FRIESLAND - Friezen kunnen komend seizoen meedoen aan diverse gratis fietsactiviteiten in de eigen omgeving, via het programma Doortrappen Fryslân. Ze kunnen zich bijvoorbeeld aansluiten bij een fietsgroep, meedoen aan een verzorgde fietsdag of een fietsspiegelactie. Het volledige aanbod staat op www.doortrappen.frl. Het programma Doortrappen heeft als doel mensen zo lang mogelijk met plezier en veilig te laten fietsen. Woensdag 13 april is het Friese Doortrappen-seizoen geopend.

Bijna alle Friese gemeenten organiseerden woensdag een fietstocht. Wethouder Marian Jager van Ooststellingwerf kreeg in Oosterwolde met andere deelnemers uitleg over veilig op- en afstappen. Daarna fietsten ze samen met een fietsdocent en buurtsportcoach een route. Wethouder Jager: ‘Mede door fietsen blijven mensen langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Senioren fietsen graag, maar ze zijn ook kwetsbaar in het verkeer. Door als gemeente mee te doen aan Doortrappen, willen we senioren helpen om zo lang mogelijk fit en veilig te blijven fietsen. Het liefst tot hun 100ste’.

Doortraproutes en Fiets je rijk

Vanaf vandaag is er op Omrop Fryslân een radiospot te horen over Doortrappen. Geïnteresseerden vinden op www.doortrappen.frl een overzicht van fietsactiviteiten bij hen in de buurt. Op de website staan ook 30 Friese Doortraproutes. Dit zijn routes die speciaal geschikt zijn voor senioren. Doortraproutes zijn rondjes van zo’n 20 kilometer, over ruimere paden, met weinig obstakels en relatief veilige kruisingen. De routes zijn in eerste instantie bedoeld voor oudere fietsers, maar zijn uiteraard ook toegankelijk voor anderen.

Binnenkort komt er op de website ook informatie over de Doortrappen-activiteit Fiets je rijk. Deze activiteit is speciaal bedoeld voor mensen die graag fietsroutes ontdekken en die het leuk vinden daar een beloning voor te krijgen. Bij Fiets je rijk hoort een informatieboekje en een stempelkaart. 

Doortrappen in Fryslân

Het programma Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het heeft als doel om senioren te stimuleren vaker te fietsen. In Fryslân is het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân kwartiermaker en bijna elke gemeente heeft een Doortrappen-coördinator. De fietsactiviteiten worden opgezet en georganiseerd door de Fietsersbond (fietsdocenten) en Sport Fryslân (buurtsportcoaches). Ze werken daarbij samen met andere partijen die betrokken zijn bij veilig fietsen in Fryslân. Kijk voor meer informatie op www.doortrappen.frl.

Afbeelding
ALDI Drachten vanaf 15 april dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 5 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 7 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 7 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 19 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 21 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt gisteren
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00