Afbeelding

De eerste beachsport-arena in Drachten is een feit

Sport

DRACHTEN - Het is een drukte van belang bij de squashvereniging in Drachten. De parkeerplaats, die ze normaal delen met de atletiekvereniging, is omgetoverd tot een ware beachsport-arena. Daar kan overigens niet alleen het bekende beachvolleybal worden gespeeld, maar ook de minder bekende sporten speedminton en beachtennis. We spraken met Marchel Bardis over hoe zij hun leden in beweging houden.

Net als veel andere verenigingen en sportscholen moest ook Centre Squash Drachten op 16 maart hun deuren sluiten. Mede-eigenaar Marchel Bardis kon in die tijd wel een aardige inschatting maken van wanneer ze weer open konden: “Ik bleef zeggen, in juli mogen we open. Dat er toen in eerste instantie besloten werd dat we pas in september weer aan de slag mochten, was wel een schok.” 

Wat veel mensen niet weten, is dat er in Drachten op het allerhoogste niveau wordt gesquasht. De eerste selectie van Centre Squash Drachten speelt mee met de top van de landelijke eredivisie en ook het tweede en het derde team spelen in hoge klassementen. Toch blijven ze een onderneming en horen ze, qua maatregelen, bij sportscholen. “Maar we hebben ook een verenigingsstructuur met leden en vrijwilligers. Als we tot één september onze leden niets kunnen bieden, dan is het voor hen ook op gegeven moment genoeg geweest. We moesten hen iets kunnen bieden.”

Marchel en zijn compagnon Sipke gingen brainstormen; wat kunnen we onze leden bieden in de tussentijd. “We kregen het idee om van de parkeerplaats voor ons gebouw aan de Sportlaan om te toveren tot een grote beach-sportarena. Beachtennis lijkt veel op squash en op die manier kunnen we ook andere sporten, zoals speedminton en beachvolleybal, aanbieden. Dan blijven we in beweging.” De atletiekvereniging, met wie ze die parkeerplaats delen, ging meteen overstag en gaf aan dat ze de parkeerplaats in de zomermaanden graag vrij lieten voor hun buren. Ook Sportbedrijf Drachten was enthousiast over het plan en zette de eerste stappen richting de gemeente. 

Gemeente Smallingerland zag echter niet meteen brood in de beachsportplannen van Sipke en Marchel: “Ze wilden in de zomer het complex van AV Impala aanpakken en de parkeerplaats als depot gebruiken. Gelukkig waren er ook medewerkers van de gemeente die gelijk met ons mee wilden denken en oplossingen boden. Ze zagen ook wel in dat de renovatie van een andere vereniging de ondergang van een andere betekende en dat was ook niet de bedoeling. Rutte zei het immers al; we moeten het samen doen.”

Dus reden er twee dagen lang grote vrachtwagens met zand door Drachten om af te leveren bij de Sportlaan. Maar liefst 360 kuub kwam er te liggen. De mannen van Centre Squash Drachten zorgden daarnaast voor een mooie uitstraling. Rond het veld staan gekleurde picknickbanken (uiteraard op anderhalve meter afstand) en door de palmbomen waan je je toch even op een tropisch strand. Op de velden wordt fanatiek gesport door leden van de squashvereniging, maar ook door particulieren die interesse hebben in de, toch nog onbekende sporten. Bij het centrum kun je daarom ook gewoon zelf een beachtennisrackets, speedmintonrackets en andere benodigdheden huren. 

Ga voor meer informatie naar: www.squashdrachten.nl

Afbeelding
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 42 minuten geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 21 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00