Hof van Arcadia vangt vluchtelingen uit Oekraïne op.
Hof van Arcadia vangt vluchtelingen uit Oekraïne op. Foto: Hof van Arcadia

“Je doet wat, omdat je de mogelijkheid hebt. Punt.”

Samenleving

OPENDE - Hof van Arcadia in Opende vangt in totaal elf vluchtelingen uit Oekraïne op. Het gaat om twee families. Eén familie van zeven personen en een familie van vier personen. De stellen zijn in de week van 7 maart bij Hof van Arcadia aangekomen. Voor oprichters Teije en Marja Jacobi is dat een hele normale zaak, want: “je doet wat, omdat je de mogelijkheid hebt. Punt.”, stelt Teije nuchter. Hij legt uit hoe de opvang van de vluchtelingen tot stand gekomen is.

Ondernemers Teije en Marja Jacobi startten in 2008 met Hof van Arcadia. De naam staat letterlijk voor: hof is een omheind terrein met bloemen en planten. Arcadia betekent lieflijk oord. Binnen dit oord is er plek voor arbeidsmatige dagbesteding, leer- werktrajecten, opleidingen, werkervaring en een GGZ dagopvang. Dat er nu twee families uit Oekraïne bij komen, had Teije zelf ook nooit kunnen verzinnen. “Eigenlijk is het per toeval wat ontstaan. Ik heb toevallig jarenlang in Oekraïne omgezworven. Ik heb daar bijvoorbeeld een keer een ambulance moeten brengen. Daar hebben we vrienden en kennissen aan over gehouden en daar hebben we via Facebook altijd contact mee gehouden. Toen de oorlog uitbrak, kwam ter sprake dat twee gezinnen wilden vluchten. Er was bij ons een ruimte vrij, dus toen zeiden wij: dat is misschien wel wat.”

“Er was bij ons een ruimte vrij, dus wij zeiden: dat is misschien wel wat.”

Veilig op locatie

De families zijn inmiddels gelukkig veilig gearriveerd op de locatie en kunnen even bijkomen van de lange reis. Teije heeft nog weinig gelegenheid gehad om met de families te praten over wat ze zoal hebben meegemaakt, maar dat de vaders -en vriend- zijn achtergebleven om te vechten voor hun land, zegt volgens Teije wel genoeg. “Ze komen uit de noordwest hoek, dus dat was op dat moment nog redelijk, maar daar begint het nu ook te knallen. We praten daarom maar niet teveel over die dingen. We zijn vooral druk om dingen te regelen voor het legaliseren, dat ze hier een plekje krijgen in de maatschappij”, legt Teije uit. 

Donaties zijn meer dan welkom

Er zijn in ieder geval warme bedden geregeld en de zaak is ingericht. Eten en drinken zijn ook geregeld. “De eerste levensbehoeften zijn aanwezig, waardoor ze zich eerst in ieder geval kunnen redden”, licht Teije toe. Daarnaast is er nog een speciale rekening voor de families geopend. Hiervoor kunnen mensen ook doneren. “Wanneer jullie zelf, of in je omgeving een donatie willen doen, dan zou dat geweldig zijn: nu of in de toekomst. We weten natuurlijk niet hoe lang ze bij ons zullen blijven, maar hoogstwaarschijnlijk voor langere tijd. Zo kan er in hun behoeften worden voorzien. Mocht het geld niet, of maar gedeeltelijk gebruikt worden, zullen we naar rato alles weer terugstorten aan de gulle gevers”, besluit Teije. 

Kijk voor meer informatie op: www.hofvanarcadia.nl of stuur een mail naar: Info@hofvanarcadia.nl 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 10 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00