Afbeelding
Foto: Lucas Kemper Fotografie

Thuiszorg Het Friese Land: “Profiteer van slimme zorgtechnologie!”

Gezondheid

FRIESLAND - Een horloge waarmee u kunt bellen. Een medicijndoosje dat met u meedenkt. Of een slim slot op uw deur dat opengaat met een app. Steeds vaker passen we in de thuiszorg vernieuwende zorgtechnologie toe. “Zorg is en blijft mensenwerk, maar daar kan de technologie ons best een handje bij helpen”, vindt Jantine van der Schaaf, wijkverpleegkundige en projectmanager zorginnovaties bij Thuiszorg Het Friese Land. 

“De vraag naar thuiszorg neemt toe. Mensen worden ouder, hebben vaker last van chronische ziektes én blijven veel langer zelfstandig thuis wonen. Tegelijkertijd blijkt het steeds lastiger om vaardige verpleegkundigen en verzorgenden te vinden die in de thuiszorg aan de slag gaan. “Om de gewenste zorg in de toekomst te kunnen blijven bieden, is technologie in de zorg noodzakelijk“, legt Jantine uit. 

Beeldzorg

“Dankzij technologie kunnen we met minder zorgprofessionals toch kwalitatief hoogstaande zorg bieden. Denk aan ‘zorg op afstand’, bijvoorbeeld met beeldzorg”, vertelt Jantine. Thuiszorg Het Friese Land past beeldzorg op kleine schaal toe. Met het project ‘Beeldzorg, de toekomst?’, onderzoekt Jantine hoe beeldzorg vaker kan worden ingezet. “Aan de hand van ervaringen van cliënten en collega’s, onderzoek ik hoe we beeldzorg kunnen uitbreiden. Zodat er steeds meer cliënten gebruik van gaan maken.”


Foto: Aron Weidenaar

Meekijken op afstand

Beeldzorg is niets anders dan videobellen, maar dan wel binnen een extra beveiligde omgeving. Veel ouderen bellen tegenwoordig met hun kleinkinderen; niet met de telefoon aan het oor, maar kijkend op het beeldscherm, want met beeldbellen kun je elkaar zien. 

Dat werkt ook heel goed in de zorg. Met beeldzorg kan er op ieder moment van de dag contact worden gezocht met de (thuis)zorgprofessionals. Op afstand kan de verpleegkundige met een cliënt meekijken of adviseren. 

Thuisleven

Beeldzorg is slechts één praktisch voorbeeld van technologie in de thuiszorg. “Er is natuurlijk veel meer”, zegt Jantine. “Denk aan een digitaal slot op de voordeur, een slimme ‘medicijndoos’ die een seintje geeft als er medicijnen moeten worden ingenomen of een wuzzi-horloge met GPS-tracker. Komt je in de problemen, dan kun je hiermee met één druk op de knop een alarm inschakelen. Of je nu thuis bent, of onderweg. Zo gaan ouderen veilig en vertrouwd op pad dit voorjaar.”

Bijdragen in de kosten

De kosten voor technologische hulpmiddelen krijgt u in veel gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar. Neem voor meer informatie hierover contact op met uw zorgverzekeraar.

Voor meer informatie over beeldzorg of over andere technologische hulpmiddelen: bel 0900-8864

Afbeelding
Laatste kans gratis HPV-vaccinatie jongvolwassenen in Fryslân Zorg & Welzijn 2 jun., 12:00
Afbeelding
Hûnekopfestival met XXL-editie in het Thalenpark in Drachten Cultuur 2 jun., 08:00
Afbeelding
Kinderen zoeken naar bootsmannetjes en schaatsenrijders Natuur 1 jun., 18:00
Afbeelding
Hoe sierkussens je interieur kunnen verrijken Algemeen 1 jun., 14:46
Afbeelding
Zo lost TENA men incontinentieproblemen op Algemeen 1 jun., 12:00
Afbeelding
Visles op De Kameleon Drachten Educatie 1 jun., 12:00
Afbeelding
Opname bij Geldmaat automaten blijft gratis voor particulieren Samenleving 1 jun., 10:22
Afbeelding
'Boeren melden zich voor problemen mentale gezondheid' Zorg & Welzijn 31 mei, 15:00