Afbeelding
Foto: Pexels

De scholen zijn weer geopend: Zo voorkom je rugklachten door je rugzak

Gezondheid

DRACHTEN - Iedere scholier krijgt ermee te maken: het dragen van een zware rugtas. Zo’n zware tas is natuurlijk heel oncomfortabel en kan bovendien leiden tot vervelende rugklachten. Omdat de scholen weer zijn begonnen, geeft Redmer Bijlsma van Fysio Bakker tips om rugpijn te voorkomen bij een te zware rugzak.

“Het gewicht van de rugzak hangt zich aan de achterzijde van het lijf”, begint Redmer. “Dat brengt het lichaam in disbalans, en dat moet fysiek met de spieren worden opgevangen.”

“Hoe meer gewicht dat naar achter hangt, hoe belastender dat is voor het lichaam. Als je ziet dat onvolgroeide jonge kinderen een vrij grote belasting krijgen met een te zware rugzak, kan dat storing geven voor hun lijf en daarbij fysieke klachten opleveren.”

10 procent regel

Verder is het belangrijk dat de 10% regel wordt gehanteerd, laat de fysiotherapeut weten. De meeste mensen laten zowel het gewicht, als het formaat van een rugzak met name afhangen van hun lengte of die van hun kind. Toch is dit niet de bedoeling, vertelt Redmer. 

“Het gaat hierbij juist om het lichaamsgewicht. Een rugzak mag namelijk niet zwaarder zijn dan tien procent van je eigen lichaamsgewicht. Weegt iemand vijftig kilo? Dan mag de schooltas maximaal vijf kilo wegen. Als je dit gewicht overschrijdt, dan kan dit een zeer slecht effect hebben op de ontwikkeling van de wervelkolom.” 

Dezelfde boeken

Het moeilijke is: iedereen krijgt ongeveer dezelfde boeken. Wanneer je een lichter persoon bent, wegen de boeken natuurlijk veel zwaarder mee. Daarom is het van belang dat de tas op de juiste manier gedragen wordt.
“De rugtas moet niet te groot zijn en het liefst dicht bij het lichaam. Je kunt een extra band om de borst gebruiken, zodat de tas iets stabieler bij het lichaam blijft.”

“Tevens is er de mogelijkheid om goede schouderbanden te dragen, die niet te smal en strak zitten. Misschien wel het belangrijkste: draag niet teveel boeken bij je. Bewaar de boeken die je niet nodig hebt in kluisjes of doe als het kan de opdrachten online.”

Juiste zithouding

Wanneer je een lang stuk moet fietsen naar school, is het handig om je tas op de bagagedrager te leggen, zodat je onderweg de tas niet hoeft te dragen. Probeer vervolgens gedurende de lessen de juiste zithouding aan te nemen.

“Een juiste zithouding zorgt ervoor dat je spieren voldoende rust krijgen om tussendoor te herstellen. Wanneer je je tas na een les weer optilt, probeer dan de juiste tiltechnieken te gebruiken. Door de tas op een goede manier te tillen, belast je de rug minder.” 

Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 1 uur geleden
Het Wonder van het Elfenbankje (kerstmusical 2023)
De Lawei op zoek naar amateurtalent, audities kerstmusical zijn geopend! Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit Politiek 4 uur geleden
Afbeelding
Mr. Film, René Mioch in de Bios Drachten Evenement 6 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 22 uur geleden
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport gisteren
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54
Hier is Jorrit de Graaf zijn plaaggeest Jan Eisma wél de baas.
Discutabele strafschop en geen plan B nekt ONT Sport 6 mei, 10:00