Afbeelding
Drieluik opklimmen naar het licht, Margôt Ritman

Expositie ‘Opklimmen naar het licht’ in Grote Kerk Drachten

Cultuur

Schilderijen, driedimensionale objecten, foto’s, gedichten en mengvormen van deze kunstuitingen: ze zijn allemaal te zien tijdens de expositie ‘Opklimmen naar het licht’ in de Grote Kerk van Drachten, op de zaterdagmiddagen tussen 26 november en 7 januari, van 13.30 tot 17.00 uur. De officiële opening van de tentoonstelling is op 26 november om 15.00 uur. 

‘Licht’ is belangrijk, zowel in kerkelijke kringen als in de buitenwereld. In de Bijbel zijn 108 verzen te vinden waarin licht een prominente plaats inneemt. Zowel in kerken als daarbuiten wordt vaak een kaars opgestoken om verbinding te leggen met iets wat onze zintuigen te boven gaat. En de christelijke Adventsperiode valt samen met de winterzonnewende, het moment waarop de dagen weer langer beginnen te worden.

Kunstenaars uit Drachten en wijde omgeving hebben aan de hand van het thema ‘Opklimmen naar het licht’ heel verschillende kunstwerken gemaakt die op de expositie te zien zijn. Het gaat om Aleid Dertien - te Voortwis, Gerard Herder, Rolf Doderlein, Hilda Klaassen, Leidy Vonk, Alie Hoogterp, Annet van Klinken – Kuiper, Ans Hamer, Aukje Wijma, Bart Dertien, Elias van der Sloot, Ester van Wijk, Griet Postema-Rollingswier, Hennie Veenstra-Wielinga, Janke Huitema, Johanna Bakker, Margôt Ritman, Marianne Romijn-Ottink, Nicole Boerema, René Romijn, Sible de Vries, Tineke Kelder, Tiny Eekma-Buma, Tjitske Langhout en Zwannie Menger.

Daarnaast heeft Henk Dillerop speciaal gedichten geschreven voor de opening op 26 november 2022. Deze feestelijke bijeenkomst begint om 15.00 uur en wordt muzikaal omlijst door Peter Bax. Zowel de opening als de expositie zelf is gratis te bezoeken.

Muzikale intermezzo’s

Tijdens de rest van de expositie is er iedere middag – behalve op 31 december – van 16.00 tot 16.30 uur een muzikaal intermezzo. Dit wordt op 3 december verzorgd door gemengd koor Smelne Vocaal o.l.v. Martine des Tombe, op 10 december door Voca Libre o.l.v. Egbert Klazenga, op 17 december door Cantando o.l.v. Tobias Bethlehem en op 24 december door Ankie Hofma op cello, Greetje Waringa-Hofma op blokfluit en Hylke Faber op orgel. ‘De Vrolijkheid’, een gelegenheidsensemble van bewoners van asielzoekerscentra, geeft op 7 januari het laatste halfuurconcert.

Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 23 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Afbeelding
Podiumtechniekdag op 23 maart in De Lawei Cultuur 26 feb, 15:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00
Afbeelding
Van houten skûtsjes naar ijzeren skûtsjes door Jelmer Kuipers Historie 23 feb, 18:00
Afbeelding
Taxatieavond in Hotel Drachten. Historie 23 feb, 15:00
Het team van Albert Heijn De Marke
Albert Heijn De Marke even dicht voor verbouwing Algemeen 23 feb, 13:21