Kunstenares: Famke Hajonides
Kunstenares: Famke Hajonides

Expositie Mensen onderweg in de Grote Kerk van Drachten

Cultuur

Famke Hajonides uit Mirns exposeert tijdens de veertigdagentijd in de Grote Kerk van Drachten. Haar tentoonstelling van schilderijen en linoleumsneden heeft betrekking op de onderlinge omgang tussen mensen en draagt daarom de titel ‘Mensen onderweg’

De tentoonstelling is vanaf 5 maart tot en met 16 april gratis te bezoeken op zaterdagmiddagen van 13.30 tot 17.00 uur in de Grote Kerk, Zuidkade 19. Om 16.00 uur is er een muziekuitvoering, behalve op 16 april, Stille Zaterdag. Op 19 maart geeft Famke Hajonides om 15.00 een toelichting op haar werk.

Famke Hajonides beschouwde oorspronkelijk Piet Mondriaan als haar idool, maar geleidelijk aan kreeg ze moeite met de hoge mate van abstractie in zijn werk. Geïnspireerd door de vogelzwermen die ze vanuit haar atelier boven het IJsselmeer zag vliegen, koos ze voor een mildere vorm van abstractie. Eerst maakte ze vooral kunstwerken waarin vogelzwermen centraal stonden, later stelde ze mensen present. Met Mondriaan deelt ze de passie voor ritme, daarom koos ze aanvankelijk voor afbeeldingen van mensen die dansen.

Lotsverbondenheid

‘Met elkaar samen het leven goed maken’ is een belangrijk thema in de werken die in de Grote Kerk worden geëxposeerd. Famke Hajonides vond een nieuw thema in de coronapandemie. De mogelijkheid om dingen samen te doen werd doorkruist, maar in de lotsverbondenheid van mensen die ieder in hun eigen bubbels zitten opgesloten, ligt voor haar een vorm van troost besloten.

Kerken kunnen een belangrijke rol vervullen om een persoonlijk isolement te doorbreken. Bijvoorbeeld door een veilige plek te bieden waar mensen worden bemoedigd om na te denken over de vraag wat voor hen persoonlijk echt belangrijk is. De veertigdagentijd voor Pasen is van nature een periode van bezinning en inkeer. Een bezoek aan de expositie ‘Mensen onderweg’ kan daaraan een waardevolle bijdrage leveren. 

Kunstenares: Famke Hajonides
film Vanmiddag Zal Het Regenen, met Joke Tjalsma als Bes.
Fabuch, het eerste professionele film- & theaterproductiehuis met volledige dagbesteding Cultuur 13 uur geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00