Afbeelding
Foto: Bibliotheek Drachten

De best presterende bibliotheek staat in Drachten

Algemeen

DRACHTEN - Nederland heeft een dicht netwerk aan bibliotheekorganisaties, 137 om precies te zijn, en nog veel meer vestigingen waar je zomaar even binnen kunt lopen. Maar welke organisatie is de beste? Welke huiskamer van stad en dorp blinkt dit jaar uit? 

Ieder jaar duikt Marc Deckers in de ‘lijstjes’ die door de bibliotheken zelf worden aangeleverd. Dit jaar kwam Bibliotheek Drachten | Smallingerland als beste uit de bus. En daar zijn ze in Drachten maar wát trots op.

Vijf belangrijke onderdelen

De puntenlijst waarop wordt getoetst wordt, is niet mis. In totaal wordt op vijf belangrijke onderdelen beoordeeld: de meeste leden, de meeste uitleningen, de meeste samenwerking met scholen, de meeste activiteiten en de meeste bezoekers. Binnen elke categorie worden punten verdeeld, op basis van de cijfers die de bibliotheken zelf aanleveren. De uitslag van de categorieën wordt gecombineerd tot een top 20. Dat Drachten als winnaar uit de bus komt, kwam voor de medewerkers van Bibliotheek Drachten | Smallingerland als een verrassing.  

Directeur Rien Vrijenhoek; ‘We zijn natuurlijk enorm vereerd. Het is een blijk van waardering voor ons mooie werk. Juist de innovatieve en experimentele kan van onze bibliotheek draagt eraan bij dat zowel bezoekers als scholen ons goed weten te vinden.’ 

Allround kampioen

De prijs, ook wel de Decker-index genoemd, is in het leven geroepen door Marc Deckers. Als bibliotheekspecialist schrijft hij over ontwikkelingen in het bibliotheekwerk. Daarnaast voert hij als bestuursvoorzitter bij Rijnbrink menig onderzoek uit. Marc licht toe: ‘Bibliotheek Drachten | Smallingerland is een bibliotheek die op elk vlak goed presteert. Die brede score maakt Drachten | Smallingerland met recht een allround kampioen. Ook in de vorige indexen scoorde Drachten | Smallingerland telkens goed. Het is dus ook een organisatie die de hoge kwaliteit over langere tijd weet vast te houden.’ Drachten liet de runner-ups Katwijk en de Nobelaer met een flink puntenverschil achter zich.  

Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 22 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Afbeelding
Podiumtechniekdag op 23 maart in De Lawei Cultuur 26 feb, 15:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00
Afbeelding
Van houten skûtsjes naar ijzeren skûtsjes door Jelmer Kuipers Historie 23 feb, 18:00
Afbeelding
Taxatieavond in Hotel Drachten. Historie 23 feb, 15:00
Het team van Albert Heijn De Marke
Albert Heijn De Marke even dicht voor verbouwing Algemeen 23 feb, 13:21