Afbeelding
Foto: Bibliotheek Drachten

De best presterende bibliotheek staat in Drachten

Algemeen

DRACHTEN - Nederland heeft een dicht netwerk aan bibliotheekorganisaties, 137 om precies te zijn, en nog veel meer vestigingen waar je zomaar even binnen kunt lopen. Maar welke organisatie is de beste? Welke huiskamer van stad en dorp blinkt dit jaar uit? 

Ieder jaar duikt Marc Deckers in de ‘lijstjes’ die door de bibliotheken zelf worden aangeleverd. Dit jaar kwam Bibliotheek Drachten | Smallingerland als beste uit de bus. En daar zijn ze in Drachten maar wát trots op.

Vijf belangrijke onderdelen

De puntenlijst waarop wordt getoetst wordt, is niet mis. In totaal wordt op vijf belangrijke onderdelen beoordeeld: de meeste leden, de meeste uitleningen, de meeste samenwerking met scholen, de meeste activiteiten en de meeste bezoekers. Binnen elke categorie worden punten verdeeld, op basis van de cijfers die de bibliotheken zelf aanleveren. De uitslag van de categorieën wordt gecombineerd tot een top 20. Dat Drachten als winnaar uit de bus komt, kwam voor de medewerkers van Bibliotheek Drachten | Smallingerland als een verrassing.  

Directeur Rien Vrijenhoek; ‘We zijn natuurlijk enorm vereerd. Het is een blijk van waardering voor ons mooie werk. Juist de innovatieve en experimentele kan van onze bibliotheek draagt eraan bij dat zowel bezoekers als scholen ons goed weten te vinden.’ 

Allround kampioen

De prijs, ook wel de Decker-index genoemd, is in het leven geroepen door Marc Deckers. Als bibliotheekspecialist schrijft hij over ontwikkelingen in het bibliotheekwerk. Daarnaast voert hij als bestuursvoorzitter bij Rijnbrink menig onderzoek uit. Marc licht toe: ‘Bibliotheek Drachten | Smallingerland is een bibliotheek die op elk vlak goed presteert. Die brede score maakt Drachten | Smallingerland met recht een allround kampioen. Ook in de vorige indexen scoorde Drachten | Smallingerland telkens goed. Het is dus ook een organisatie die de hoge kwaliteit over langere tijd weet vast te houden.’ Drachten liet de runner-ups Katwijk en de Nobelaer met een flink puntenverschil achter zich.  

Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 10 uur geleden
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00
Pluktuin Vreedebest
Het seizoen is weer begonnen voor Pluktuin Vreedebest: "Mijn hobby voor tuinieren is een beetje uit de hand gelopen" Culinair 17 mei, 12:00