Afbeelding
Annemarie Fotografie en Titia Westra

Succesvolle Open Dag ziekenhuis Nij Smellinghe

Algemeen

DRACHTEN - Ruim 6.000 mensen, jong en oud, bezochten ziekenhuis Nij Smellinghe tijdens de Open Dag op zaterdag 13 april. Zo'n 450 medewerkers en vrijwilligers maakten het mogelijk dat bezoekers de unieke gelegenheid kregen om ook achter de schermen te kijken bij poliklinieken, verpleegafdelingen en ondersteunende diensten. De dag stond in het teken van kijken, doen en ervaren.

Levenslijn van het ziekenhuis

Vele bezoekers waren nieuwsgierig naar het ketelhuis. De levenslijn van het ziekenhuis waar onder andere levering van warmte, koeling en water wordt geregeld. In het Laboratorium is enthousiast geoefend met bloedprikken op de prikarm. En in de Apotheek zijn pillen gemaakt en tubes gevuld. Een grote groep mensen liep door de levensgrote opblaasbare darm om deze van binnen te ontdekken. Tijdens de puzzeltocht is op de verschillende poliklinieken informatie gedeeld over een gezonde en actieve leefstijl. En hoe deze leefstijl positieve effecten heeft op de algehele gezondheid.

Laagdrempelige gelegenheid om kennis te maken

"De Open Dag was een groot succes", aldus communicatieadviseur Judith Velting. "De meeste mensen komen normaal gesproken niet voor hun plezier naar een ziekenhuis. De Open Dag is een laagdrempelige gelegenheid om kennis te maken met het ziekenhuis en alles wat wij te bieden hebben. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de orthopeden die live verslag deden over een knie, voet- en schouderoperatie. En precies uitleggen wat er tijdens deze operaties gebeurt. Ook op andere manieren krijgen (eventueel toekomstige) patiënten de gelegenheid om op een toegankelijke manier rond te kijken in ons ziekenhuis."

Kleine dokters en verpleegkundigen in spé

Bij Cardiologie waren echte varkensharten te zien en werd uitleg gegeven over het hart. Er zijn tientallen namen bedacht voor de nieuwe knuffel van de Kraam- en Kinderafdeling. De naam van onze kikker en de winnaar worden volgende week bekend gemaakt. Kinderen hielpen enthousiast mee op de Kinderafdeling met 'baby's' verschonen en in bed te leggen. En verderop waren ze druk met zelf hechtingen zetten, beademen van de pop en het aanleggen van infusen. Kleine dokters en verpleegkundigen in spé.

Vele belangstellenden wonnen informatie in over de mogelijkheden van werken bij Nij Smellinghe of de combinatie werken en leren. De traumahelikopter landde halverwege de middag en was erg populair. De rondleidingen door het vernieuwde Mortuarium zaten vol. En ook de operatiekamer werd zeer druk bezocht.

Geslaagde dag

"We kijken terug op een zeer geslaagde dag. Vrolijke, enthousiaste en nieuwsgierige mensen, jong en oud, die we een kijkje achter de schermen gaven in ons ziekenhuis. De sfeer was uitstekend. Ik ben trots op alle collega's en vrijwilligers die met hart voor de zorg en de mens dit mogelijk hebben gemaakt", aldus Velting.

Afbeelding
Afbeelding
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 4 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column gisteren
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00