De mooie woning in het zuidelijkste puntje van Friesland.
De mooie woning in het zuidelijkste puntje van Friesland. Foto: Foto's: Makelaardij Hoekstra

Mooi wonen aan het water in Slijkenburg

Wonen

SLIJKENBURG - Frans en Ingrid Berloth leven met ontzettend veel plezier en genoegen sinds 27 maart 2019 in hun vrijstaande woning langs de rivier de Linde in het zuidelijkste puntje van de provincie Friesland. Buurtschap Slijkenburg valt officieel onder het dorp Oldetrijne.

Ingrid: “We woonden hiervoor in Stolwijk, onder Gouda, en wilden kleiner gaan wonen. Wij zijn in de zeventig en hadden daar een boerderij met vier schuren. We zochten iets dat minder onderhoud vergt en dat in de buurt van onze kleinkinderen is. Dat werd dus Slijkenburg, dat is dicht bij Lemmer. Onze andere kleinkinderen wonen in Terneuzen, maar wij vinden Friesland mooier dan dat deel van Zeeland.”

‘Enorme vrijheid om ons heen’

“Wij hebben hier een enorme vrijheid om onze woning heen, dat waren we altijd al zo gewend en dat is fijn. Bij mooi weer varen er zo’n 20 tot 25 boten voor ons huis langs en we zien ook steeds vaker suppers. We hebben een trappetje van onze tuin het water in en het gebeurt regelmatig dat ze ons vragen of ze bij ons even mogen uitrusten. Wij vinden dat heel gezellig.”

“We hebben zelf ook een bootje gekocht, een sloep, waar we mee zijn gaan varen. Helaas kunnen we vanwege corona geen terrasjes aan het water bezoeken, we hopen dat het snel kan want wij zijn er wel aan toe. We willen Friesland graag ontdekken maar zijn er vanwege corona nog niet echt aan toe gekomen.”

“We mogen ook nog geen bezoekers over de vloer hebben, we passen niet meer op onze kleinkinderen, het is best vervelend. Maar ik mag niet klagen hoor, want dat we hier prachtig wonen vergoedt veel.” In het eerste jaar zijn ze veel bezig geweest het huis naar eigen smaak in te richten en in het tweede jaar hebben ze de hobbyspullen een plek gegeven.

Beiden volop ruimte voor hobby’s

Frans is graag de twee schapen en de kippen aan het verzorgen, evenals de moestuin. Dat zijn Frans zijn belangrijkste hobby’s. “En hij helpt me bij die van mij”, lacht Ingrid. “Daar heeft hij zijn handen vol aan.” Ingrid spaart oude koffiekopjes met teksten erop en grijs gewolkte emaille.

“Dit staat allemaal in de garage waar ook onze oude kaasmakerij staat.” Ook verzamelt ze oud speelgoed. Frans repareert de materialen, hangt planken aan de muur om ze op te stallen en dergelijke. Ingrid is 73 en Frans is 76. Ze genieten dagelijks van hun woning en hun tuin. “We zitten nu te wachten op de terugkeer van de zwaluwen die hier elk jaar hun nestjes bouwen.”

Genieten van de zwaluwen

“Ze maken wel drie nestjes per seizoen, mijn man en ik volgen ze altijd met veel plezier. Het is zo’n mooi gezicht als ze scheef de schuur in vliegen. Ze leren hun kinderen het ook hoe ze dat moeten doen. We kunnen er uren naar kijken en van genieten.”

De Berloths houden van de natuur. “Wij zijn nu bezig onkruid op te ruimen, waar we vlinderstruiken neer gaan zetten. Want het is prachtig om iets te maken waar vlinders en vogels het naar hun zin hebben.” Friesland heeft hun hart gestolen, dat is wel duidelijk.

Afbeelding
Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt. 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb. 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb. 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb. 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul. 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun. 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun. 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun. 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk