Afbeelding

Zeven woontips voor een minimalistisch interieur

Wonen

Minimalisme is een levensstijl waarbij je je bezittingen minimaliseert tot alleen de spullen die je echt nodig hebt in je interieur. Je verwijdert onnodige spullen uit je huis en daarmee ook uit je hoofd. Dit moet ervoor zorgen dat je doelbewuster gaat leven en rust voor jezelf creëert. Maar waar begin je met minimaliseren en hoe behoud je zo’n levensstijl?

Tip 1. De betekenis van minimalisme en wat het voor jou kan betekenen

We leven op het moment in een consumptiemaatschappij. Dit betekent dat consumptie van goederen (zoals voedsel, kleding, uitjes en luxeproducten) de status van de burgers bepaalt. De producten worden gebruikt om mee te pronken, je koopt spullen uit verveling of omdat je gewoon genoeg te besteden hebt. Door te minimaliseren leer je dat je van spullen kopen vaak niet gelukkiger wordt. Door minder te consumeren kan je veel geluk en vrijheid ervaren want een schoon huis is een schone gedachtengang. Zo kun je je beter focussen in een opgeruimde kamer dan één waar het een bende is. Het moet je helpen om gelukkiger het leven in te gaan. Ook laat minimalisme zien dat je ook zonder onnodige spullen rijk bent en je je rijk kunt voelen. 

Tip 2. Het minimaliseren van je aankopen

Wordt bewust van je koopgedrag; waar besteed je geld aan, wat heb je echt nodig? Wordt je bijvoorbeeld tijdens het shoppen vaak verleidt met overbodige spullen die je eigenlijk niet nodig hebt, maak dan van te voren een lijstje met wat je vandaag wilt kopen en koop niets meer. Minimaliseren is de juiste keuzes maken. 

Door een nee-nee sticker op je brievenbus te plakken zorg je er voor dat je geen reclame meer binnenkrijgt en je misschien wel minder verleid wordt tot het kopen. Alhoewel je je niet moet verkijken op de tal aan reclames die je op je telefoon binnen krijgt. Daar zul je jezelf toch echt voor moeten bedwingen.

Tip 3. Waar begin je met opruimen?

Als je kiest voor een minimalistische wooninrichting moet je je wel beseffen dat dit veel tijd in beslag neemt. Begin daarom bij een klein hoekje met opruimen (prulletjes en versiersels) en werk dan per ruimte. Zo zorg je er voor dat het niet gelijk te overweldigend is. Maak voor iedere ruimte drie stapels zodat alles goed overzichtelijk is.

  1. 1. Dit wil je sowieso houden; je kunt hier echt geen afstand van doen.

    2. Ik twijfel hier nog over; maar als je na vijf minuten geen reden kunt verzinnen om het te houden doe hem dan bij de weg doe-stapel.

    3. Er is geen twijfel over mogelijk dat je dit wilt weg doen.

En nu wat doe je met je gesorteerde spullen?

De spullen die je wilt houden geef je een plekje in je huis. De spullen die je weg wilt doen kun je verkopen op Marktplaats, Vinted of breng het naar een kringloopwinkel. Ook kun je je spullen weggooien bij een afvalbrengstation maar je zou een ander er ook ontzettend blij mee kunnen maken, zoals je buurvrouw of buurman.

Tip 4. Vaste plek, minimalisme in huis

Geef spullen een vaste plek, zo voorkom je dat je huis een rommeltje wordt en je niet goed weet wat je nu in huis hebt. Door je spullen netjes op te bergen weet je precies of je wel of niet iets nieuws moet kopen. Ook helpt deze tip je om makkelijker spullen te sorteren om weg te doen. Zo kun je gedag zeggen tegen overbodige inkopen!

Tip 5. Je kasten minimalistisch sorteren

Kasten zijn ontzettend handig om je spullen in op te ruimen. Vaak ziet de binnenkant er dan ook rommelig uit, spullen puilen uit de laadjes en je bent opgelucht dat je hem nog dicht kan krijgen. Door sorteer vakken te kopen voor je kasten, weet je precies wat waar hoort, hoe veel je er van hebt en dus ook of je iets nieuws nodig hebt. Vergeet zeker niet de onnodige spullen in de kasten weg te doen.

Tip 6. Minimalisme met kleding

Onze kledingkast zit vol met kleding dat we niet dragen en deze nemen veel ruimte in. Doe de kleding die te klein zijn of je nooit draagt omdat het een miskoop is weg door het aan een kringloopwinkel te geven of er een ander blij mee te maken. 

Door kleding die je bijvoorbeeld nooit of bijna nooit draagt in een doos te doen en op te bergen in de kast kun je uitzoeken of je je kleding daadwerkelijk mist. Als je de doos weer moet openen om het kledingstuk aan te doen kun je deze houden, de rest zou je weg kunnen doen omdat je ze toch niet mist. Je zou dit ook kunnen doen door je kledinghangers om te draaien en ze weer om te keren als je ze draagt; zo ontdek je wat er overbodig in je kast hangt.

Maar wat nou als je toch behoefte hebt aan kleding maar geen nieuwe wilt kopen? Dan is dit misschien wel de perfecte oplossing. Je kunt tegenwoordig kleding huren. Ze noemen dit ook wel een kledingbibliotheek en dit is goedkoper en duurzamer dan zomaar kleding kopen! Zo kun je je fashion item voor een bepaalde tijd lenen en daarna kies je iets nieuws uit of stuur je hem terug. Dit is ook heel handig als je van trendy kleding houd, want zo blijven oude trends niet in je kast liggen. Voorbeelden van een aantal Nederlands websites; Palanta, Lena en Materpiece

Tip 7. Minimalistisch je huis inrichten

Minimalistische wonen staat in het teken van rust, licht en ontspanning. Je past de term ‘less is more’ aan, je laat zien dat minder spullen een rustige en natuurlijke sfeer creëert. Kies voor dat je met inrichten begint als eerst een of meerdere kleuren. Een minimalistisch kleurenpalet bestaat vaak uit één basiskleur (bijv. wit) met twee of drie accentkleuren (in een aardetint). Laat deze kleuren niet alleen op je muren terug komen, maar ook in je meubels en decoratie. Meubels zijn een belangrijk onderdeel van je wooninrichting, kijk eerst of de meubels die jij nu in huis hebt echt nodig zijn. Gebruik je dat ene bijzettafeltje of krukje wel eens? Zo niet dan is het misschien tijd om er afstand van te doen en je minimalistische levensstijl te omarmen.

Het liefst wil je totaal geen decoratie in je perfecte minimalistische woon inrichting. Maar als je toch nog iets wilt decoreren zou je dit mooi kunnen doen met raamdecoratie zoals houten jaloezieën of een rolgordijn in een stoftype. Je kunt er zelf voor kiezen of je wilt dat je raamdecoratie wegvalt in je interieur of juist een statement piece is. 

Er zitten geen regels vast aan een minimalistische levensstijl. Je mag zelf keuzes maken in welke opzichten je minimalisme wilt toepassen. 

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt. 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb. 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb. 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb. 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul. 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun. 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun. 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun. 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk