Sjoerd van Makelaarswerk
Sjoerd van Makelaarswerk

“Doe je huiswerk en blijf realistisch” - De makelaar: Makelaarswerk

Wonen

FRIESLAND - Er is een woningtekort in Nederland en op elk vlak van de markt is dat te merken. Ook in de koopsector is het moeilijk om aan een huis te komen. Makelaar Sjoerd Veenstra van Makelaarswerk uit Drachten krijgt van die drukte veel mee. We praten met hem over de huidige markt, de toekomst én de do’s en don’ts als je een huis wilt kopen. 

Volgens Sjoerd Veenstra is de woningmarkt op dit moment erg bijzonder: “Verkopers hebben vaak hoge verwachtingen en kopers worden regelmatig teleurgesteld.” Hij geeft gelijk als tip om je niet gek te maken op de woningmarkt: “Doe je huiswerk en blijf realistisch. Soms zie ik starters mopperen dat een woning zo duur is, terwijl de woning helemaal niet bedoeld is voor starters. Denk bij een starterswoning eerder aan een appartement, of een tussenwoning als je geluk hebt.” 

Als makelaar helpt hij vaak mensen in de zoektocht naar een droomwoning. Makelaars zijn goed op de hoogte van de vraag en weten vaak sneller welke huizen worden aangeboden. Daarnaast werken ze ook samen met verschillende hypotheekadviseurs waardoor kopers snel kunnen schakelen als er een bod gedaan moet worden. Waarbij makelaars nog meer kunnen helpen is het aangeven wat de werkelijke waarde van een woning is. “Op die manier kunnen we samen kijken wat een verstandige keuze is.”

Do’s en Don’ts

Veenstra geeft een aantal tips voor mensen die een woning willen kopen. “Het is handig als je vooraf bij een hypotheekadviseur informeert wat de mogelijkheden zijn. Zo weet je gelijk wat je kunt lenen en wat dit gaat betekenen voor je maandlasten. Daarnaast kan het goed zijn om een afspraak te maken met de verkoopmakelaar én om te praten met de aankoopmakelaar over de wijk en de specifieke woning die je op het oog hebt. Ga ook zelf op onderzoek uit en verken de buurt waarin het huis staat.” Wat je beter niet kan doen volgens Veenstra, is verwachten dat het huis al je wensen gaat vervullen of juist op zoek gaan terwijl je niet goed weet wat je wilt of kunt. Ook alleen een woning bezichtigen, terwijl je samen met je partner een huis zoekt, is niet verstandig.

We opereren dus op een bijzondere woningmarkt, maar volgens Veenstra zijn er ook wel een paar hardnekkige fabels over de markt, die helemaal niet waar zijn. Eentje heeft te maken met de kosten koper: “Die zijn veel lager dan vroeger. Een woning heeft een speciaal tarief van 2% (eigen bewoning) en de overige kosten zoals taxatie, een aankoopmakelaar en een hypotheekadviseur zijn vaak ook een vast bedrag. In sommige gevallen betaal je als starter zelfs die 2% niet, dus laat je informeren!” Wat ook niet klopt, is dat alle woningen momenteel boven de vraagprijs worden verkocht of dat het gehele aanbod op Funda staat. “Het is een goed idee om je in te schrijven als woningzoeker bij een makelaar. Makelaars zijn goed op de hoogte van het aanbod, nog voor het op Funda staat, dus zij zien vaak sneller een woning die bij jou past.”

Oplossingen

Volgens Veenstra is er geen kant-en-klare oplossing voor de problemen op de woningmarkt. “Er zal de komende tijd meer gebouwd worden, maar dat duurt nog wel even. Koopwoningen voor starters zullen er niet snel extra bijkomen. Bouwkosten zijn door alle regelgeving flink gestegen en daardoor is nieuwbouw voor een starter vaak geen optie.” Hij verwacht dan ook dat het altijd moeilijk blijft voor een starter om een woning te kopen. “Dus als je nu iets kan kopen, probeer het! Als je de rente lang vastzet dan kan je, ook als de prijzen iets dalen, niet gebeuren.”

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 4 uur geleden
Beeld ter illustratie
Omwonenden Noordwolde-Zuid Spannen Rechtszaak aan Tegen Lelieteler Agrarisch nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 22 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 19 apr, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00