Ron Ton (midden) met bestuursleden Wilco Boers en Berry van der Kreeke.
Ron Ton (midden) met bestuursleden Wilco Boers en Berry van der Kreeke.

‘Waarschijnlijk laatste klus als hoofdtrainer’

Sport

ZANDHUIZEN - Rob Ton neemt volgend jaar de honneurs waar bij vierdeklasser VV Zandhuizen. De 73-jarige oefenmeester is al 45 jaar actief als trainer en heeft een karrenvracht van getrainde clubs achter zijn naam staan. “De dorpssfeer, gemoedelijkheid en samenwerking spreekt mij aan in deze regio.” 

Rob Ton solliciteerde zelf bij de club uit Zandhuizen. “Ik woon in Dronten en heb in die regio veel teams getraind. Maar de afgelopen jaren heb ik veel gewerkt in Zuid-Friesland.” De trainer werkte in Friesland bij Munnekeburen, De Blesse, VWC en is momenteel actief als hoofdtrainer bij vv Langweer. Dat betekent wel dat de trainer wat kilometers moet overbruggen om op de club te komen. “Maar dat heb ik ervoor over. Ik ben gepensioneerd en heb alle tijd om mij op het voetbal te richten.” 

VV Zandhuizen

Zijn nieuwe club heeft hij al een aantal keer zien spelen. “Daardoor heb ik de visie van Zandhuizen optimaal en positief kunnen benaderen. Het is een ploeg met oudere, ervaren spelers. In principe moet Zandhuizen een degelijke vierdeklasser zijn.” Maar toch, zoals Ton ze nu heeft zien spelen, lijkt het erop dat hij volgend seizoen een andere formatie gaat hanteren. “Ik heb gezien dat ze kwetsbaar zijn op het middenveld. Als de selectie intact blijft, ga ik volgend seizoen anders spelen.”  

Volgend seizoen bekleedt Ton, overigens net als dit seizoen, een dubbelfunctie. Hij gaat ook de dames van Swift’64 trainen, vlakbij zijn woonplaats Dronten. “Ik ben hier eerder al hoofdtrainer van het eerste geweest. Swift’64 kwam via VVON (Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland) te horen dat ik klussen wilde aannemen. Zij gaven aan dat ze de damestak naar een hoger niveau wilden tillen. Ik heb er de tijd voor en vind het geen probleem om vier dagen per week op het veld te staan, en op de zaterdag en zondag een team te coachen”, besluit Ton. 

Problemen oplossen

Tien jaar geleden maakt Ton een wijziging in zijn trainingscarrière. Het is niet dat hij volledig stopt als trainer, hij houdt simpelweg nog te veel van het spelletje. Maar hij kiest ervoor om clubs die in de problemen zitten, uit de brand te helpen. 

Dat zie je als je een kijkje neemt in zijn CV; er staat een indrukwekkende lijst met clubs achter zijn naam. “Ik ben natuurlijk niet meer de jongste coach en ik heb daarom tien jaar geleden besloten om het roer om te gooien. Ik ben lid van de VVON en ik sta daar op de vacaturelijst. Ik heb daar aangegeven: als clubs in de problemen zitten, ben ik bereid om daar de problemen proberen op te lossen.” 

Ton vindt het ‘hartstikke leuk’ om dat soort klussen te doen, maar dat laat hij nu achter zich. “Ik wil meer structuur in mijn vrijetijdsbesteding. Ik wil niet onder stoelen of banken steken dat ik goed aan mezelf denk. Ik ben heel fit en loop zelfs nog halve marathons. Niemand hoeft te vrezen dat mijn fitheid spelbreker gaat zijn”, zegt Ton gedecideerd. 

Laatste klus als hoofdtrainer

Zandhuizen is zo goed als zeker zijn laatste klus zijn als hoofdtrainer. “Daarin speelt ook mee dat Zandhuizen wellicht volgend seizoen een fusie aangaat met een aantal clubs.”

Het is dus ook niet uitgesloten dat er na komend seizoen een nieuwe vereniging gaat ontstaan en dat een aantal trainers van overige clubs weg moeten. “Ik neem dat risico en daar ben ik me bewust van. Als dit het geval blijkt te zijn, dan is het klaar na volgend seizoen. Daar kan ik niet wakker van liggen, want dan heb ik mijn tijd gehad.”  

!
Afbeelding
Kustwerf houdt themaweek over Molukse cultuur Cultuur 25 minuten geleden
Afbeelding
Met de auto weg op vakantie? Check voor vertrek je banden! Auto & Stijl 3 uur geleden
Afbeelding
Friese Zweefvliegclub in nood; tijdelijk ‘vliegveld’ gezocht Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Lustrumeditie Coole Kidsnacht bij Friese musea Evenement 6 okt, 10:00
Afbeelding
Middeleeuwse figuren komen ‘s avonds tot leven in het Fries Museum Cultuur 5 okt, 11:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Let op de ‘kleintjes’ Column 4 okt, 18:00
Afbeelding
“Ik wens iedereen een klein stukje Jitze toe” Persoonlijke verhalen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Jongen ernstig gewond bij incident met houtkachel Wolvega Politie 4 okt, 09:46