Afbeelding
Foto: Abma tijdens het NK onderdelen op de baan in Apeldoorn.

Wielertalent Elmar Abma aast op profcarrière

Sport

WOLVEGA - De 17-jarige Elmar Abma uit Wolvega rijgt de prijzen in het weg- en baanwielrennen in de jeugd aaneen. Nederlands kampioen in de baansprint en teamsprint, Nederlands kampioen wielrennen en zilver op het NK tijdrijden. Zomaar een greep uit de rijke palmares van de 17-jarige renner. 

Abma’s wielercarrière begint op 10-jarige leeftijd, wanneer hij meedoet aan de Dikke Banden Race in Wolvega. Dat is een wedstrijd van een kwartier waarin je rondjes om de kerk fietst. Dit wordt gedaan met een normale fiets. “Ik won meteen de eerste race, zonder training. Na deze wedstrijd ben ik aan meer wedstrijden gaan deelnemen, omdat ik het zo leuk vond.” Leuke bijkomstigheid; door zijn winst in Wolvega mocht hij starten aan het NK Dikke Banden Race. “Dat ging minder”, blikt hij terug. “Ik eindigde op de zestiende plek.”  

Later doet Abma meer en meer mee aan de Dikke Banden Races. Niet meer in Wolvega, maar door heel Nederland. “Ik mocht weer naar het NK, dit keer won ik de race. Hierna heb ik ervoor gekozen om over te stappen op licentie, dus op de racefiets en ‘echte’ wedstrijden rijden.” 

Alle disciplines

Tot de onder-17 is Abma actief op alle wielerdisciplines. Dat houdt in: veldrijden, mountainbiken, baanwielrennen en wegwielrennen. Om het op alle disciplines goed te doen, moet je ook vaak op de fiets zitten die bij de discipline gebruikt wordt. “Dat was op een gegeven moment onmogelijk, ook in combinatie met mijn huidige studie. Daarom ben ik gestopt met het veldrijden en mountainbiken. Dit omdat het op de weg en baan heel erg goed ging en er veel plezier uithaalde.”  

Deze beslissing betaalt zich snel uit. Met zijn meest tastbare prijzen als het NK Tijdrijden Nieuwelingen en winst in de internationale koers Tour de la Pevele, vorig jaar. “Daar ben ik heel trots op. De Tour de la Pevele wordt een week voor Parijs-Roubaix gereden. De koers gaat langs een kasseienstrook die ook in Parijs-Roubaix zit. Na die overwinning begon het bij mij wel te borrelen. Want als je deze wedstrijd wint, betekent het dat je ook een kanshebber bent voor Parijs-Roubaix.”  

Die wedstrijd moest hij een maand geleden aan zich voorbij laten gaan. “Parijs-Roubaix was het grote doel van dit jaar. Maar door een valpartij in Gent-Wevelgem kon ik hem helaas niet rijden.” Abma reed de wedstrijd vorig jaar al wel. 

Persoonlijke sponsor

Wielrennen is niet de goedkoopste sport. Daarom mag Abma zich in zijn handjes knijpen met zijn sponsor MoTip. Het bedrijf dat autolakken, plamuren en technische sprays maakt en verkoopt geeft Abma een vergoeding, zodat hij zijn sport goed kan beoefenen. “Ik was opzoek naar een sponsor. Ik klopte bij MoTip op de deur en op dat moment keken ze net naar mogelijkheden om de fietsafdeling van MoTip te promoten. Daarin wilden ze graag kijken naar lokale sporters met een groter bereik voor Nederland. Ik was op het juiste moment op de juiste plaats”, legt hij uit. 

Elmar Abma rijdt voor de Brabantse ploeg Willebrord Wil Vooruit. Dit team haalt renners door heel het land en heeft een grote internationale agenda. “Dat betekent dat je wedstrijden kan rijden in het buitenland. Ik ga nu mijn tweede jaar in bij de ploeg.” Eerder reed hij voor De Driehoek en later Merida Adelaar Development Team. Abma is dit seizoen gedurende de wedstrijden vaak de koerskapitein. “Ik ben soms degene die de beslissingen maakt en wat we met de ploeg gaan doen op dat moment. Op dit moment proberen we met de hele ploeg een zo’n goed mogelijke uitslag te rijden.”  

Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 10 mei de film Zomervacht Cultuur 14 uur geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00