Maak kennis met het nieuwe team voor spelers tussen de zes en tien jaar oud
Maak kennis met het nieuwe team voor spelers tussen de zes en tien jaar oud Foto: De Grijze Wolven, eigen beeld

Jonge handballers terug in Wolvega

Sport

WOLVEGA - Lange tijd konden kinderen die graag willen handballen niet terecht in Wolvega. Handbalvereniging de Griffioen had enkel nog een volwassen recreatieteam en er was geen plek voor jeugdspelers. Tot nu! Oud handballer Jaap Koen Bijma richtte een handbalteam op voor jonge kinderen tussen de zes en tien jaar oud. In het team, dat voor nu de stoere naam 'De Grijze Wolven' heeft gekregen, kan je kennismaken met de spannende sport.

Handbal is in Friesland nog een kleine sport, maar door het handbalsucces van de Nederlandse dames kennen steeds meer mensen de sport en willen veel kinderen het spelen. Jaap Koen Bijma heeft zelf altijd gespeeld en heeft veel plezier in de sport. Zijn kinderen zijn nu in de leeftijd dat ze ook 'papa's sport' willen proberen en toen bleek dat er in de buurt geen team te vinden was nam Jaap Koen het lot in eigen handen: "Alle sport is mooi en ook teamsport is heel goed voor de ontwikkeling van kinderen. Omdat er in de regio geen jeugdhandbal meer is, zijn Marieke Vledder, ikzelf en een aantal papa’s en mama’s met hun kinderen gestart. Superleuk!”

Marieke en Jaap Koen hebben niet gelijk hele grote dromen: "We willen rustig beginnen. Gewoon met een groepje kids lekker ballen. Geen zware competitie en niet op elke zaterdag een wedstrijd. Spelplezier is het belangrijkste." In het begin van 2020 startte Jaap Koen en Marieke met het team, maar corona gooide al snel roet in het eten. Nu zijn ze weer begonnen. De naam die ze voor hun team hebben is 'De Grijze Wolven', het idee van één van de jonge spelers.

Op het moment komen elke vrijdag ongeveer tien kinderen bij elkaar om lekker te sporten. Jaap Koen ziet zijn team dit jaar groeien: "Hopelijk komen er binnenkort wat meer kinderen. Dan zouden we de trainingen wat meer kunnen verdelen op leeftijd. Met de jongere kinderen wil je eigenlijk nog niet zo met de sport bezig zijn. Die kids zijn nog volop bezig met het ontdekken van hun lichaam. Wat kan ik allemaal? Oudere kinderen zijn al wel meer bezig met het spel, dan wil je je meer focussen op het spel, de tactiek, de techniek, waar sta je op het veld en waar moet je heen? Het zou mooi zijn als we op een gegeven moment van elke leeftijdsgroep wat meer kinderen op het veld hebben staan zodat we twee teams kunnen maken." Wat meer kinderen zou ook betekenen dat ze in de toekomst een aantal onderlinge toernooitjes kunnen spelen: "In een wedstrijdsituatie leren de kids weer andere dingen dan tijdens de training."

Zelf is Jaap Koen niet de beste handballer van Nederland: "Zeg maar gerust dat ik de slechtste speler was die De Griffioen ooit heeft gehad, maar een voetballer was ik al helemaal niet. Ik ben dan misschien niet de beste, maar ik kan wel de liefde voor de sport meegeven aan de kinderen, dat is een goed begin." Later, als het jeugdteam misschien competitie gaat spelen, komt er gewoon een andere trainer.” Voor nu doen Jaap Koen en Marieke het , samen met een aantal papa’s en mama’s, met veel passie en plezier.

'De Grijze Wolven' van Wolvega trainen elke vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur in de Nije Steense. Elk kind van tussen de zes en tien jaar is hartstikke welkom om een keer mee te doen. Tijdens die trainingen ligt de nadruk vooral op plezier. Er worden vangspelletjes gedaan en er wordt gespeeld met tennisballen en ballonnen. Geen stress en geen druk. Omdat het team nog heel kleinschalig is helpen ouders regelmatig mee met de trainingen en worden de trainingen aangepast op wat de kinderen graag doen en willen leren. Kom je ook een keer? Vind ons op Instagram en stuur een bericht.

Spelplezier voorop

Afbeelding
Laatste kans gratis HPV-vaccinatie jongvolwassenen in Fryslân Zorg & Welzijn 2 jun., 12:00
Afbeelding
Schrijvers timmeren aan de weg in Oosterwolde Samenleving 2 jun., 08:00
Afbeelding
Kinderen zoeken naar bootsmannetjes en schaatsenrijders Natuur 1 jun., 18:00
Afbeelding
Vaar mee en beleef Sail Den Helder 2023 op zijn best! Evenement 1 jun., 12:00
Afbeelding
Opname bij Geldmaat automaten blijft gratis voor particulieren Samenleving 1 jun., 10:22
Afbeelding
'Boeren melden zich voor problemen mentale gezondheid' Zorg & Welzijn 31 mei, 15:00
Afbeelding
VERPLAATST naar 28 juni: Voorlichting sociale veiligheid Zorg & Welzijn 31 mei, 12:00
Afbeelding
Tiende Pieter Stuyvesant Kuiertocht: inschrijven nog steeds mogelijk! Sport 31 mei, 09:54