Ietje en Ingrid, coördinatoren van VPTZ Julia Jan Wouters.
Ietje en Ingrid, coördinatoren van VPTZ Julia Jan Wouters. Foto: Cor Pot Fotografie.

‘Het belangrijkste is dat je goed luistert’

Samenleving

HEERENVEEN - Wanneer iemand in je omgeving een dierbare verliest, is het soms moeilijk om te weten wat je moet zeggen of doen. Daarom geeft Ietje Miedema, coördinator van VPTZ Julia Jan Wouters Hospice & Thuisinzet een aantal tips: “Doe iets wat bij je past en luister naar wat de ander nodig heeft.”

Tip 1: Denk niet in tijd

Het rouwproces is bij iedereen anders en laat zich geen tijd voorschrijven, vertelt Ietje: “Er zit geen tijdslimiet op rouw. Sterker nog, in de praktijk zie ik dat je eigenlijk nooit uitgerouwt bent. De scherpe randjes gaan ervan af en je leert leven met het verlies, maar het gemis wordt nooit minder. Zeg daarom nooit ‘ben je nog steeds verdrietig’ of ‘ben je daar nog niet klaar mee’.” 

Tip 2: Blijf de naam noemen

“Veel mensen gaan het onderwerp uit de weg,” weet Ietje. “Maar het is juist heel belangrijk om erover te praten. De persoon die is overleden is een belangrijk onderdeel in hun leven, het zou gek zijn als er na hun dood geen aandacht meer is voor diegene.” Toch is het ook belangrijk om juist over normale dingen te praten: “Laat je leiden door de persoon die te maken heeft gehad met het verlies. Als je merkt dat hij of zij erover wil praten, gaat daar dan in mee.” Het is ook belangrijk om te weten dat het geen persoonlijke afwijzing is als jouw vriend(in) of familielid er niet over wilt praten.

Tip 3: Doe wat bij jou past

Net zoals rouw persoonlijk is, is hoe je ermee omgaat ook persoonlijk: “De één schrijft liever een mooi bericht of stuurt een kaart, de ander doet liever iets praktisch.” Wil je wat doen, onthoud dan wel dat iemand die rouwt waarschijnlijk niet de ruimte heeft om na te denken wat er allemaal moet gebeuren: “Zeg liever niet; als ik ooit wat voor je kan doen, dan..., neem liever zelf initiatief. Zeg ‘ik heb net lekkere soep gekookt, zal ik wat voor je deur zetten’ of ‘ik ga even wandelen, ga je mee?’.”

Tip 4: Luister goed

Het allerbelangrijkste is dat je goed luistert naar de persoon die rouwt. “Luister echt en vraag door. Veel rouwende mensen vinden opmerkingen als ‘ik begrijp je helemaal’ lastig, omdat een buitenstaander het juist niet echt begrijpt.” Iemand steunen die rouwt, doe je niet voor jezelf. Laat je daarom leiden door diegene en weet dat niets zeggen soms net zo belangrijk is.

Vrijwilliger zijn 

VPTZ Julia Jan Wouters biedt palliatieve zorg in hun hospice en bij mensen thuis. Dat kunnen ze doen dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Ben je empathisch en emotioneel evenwichtig, heb je goede sociale voelsprieten en wil je mensen helpen in het laatste stukje van hun leven? En heb je daar vier tot acht uur in de week tijd voor? Misschien is vrijwilliger zijn bij VPTZ Julia Jan Wouters dan wat voor jou! De organisatie is altijd op zoek naar enthousiaste zorg- en kookvrijwilligers. Als zorgvrijwilliger sta je, samen met een andere vrijwilliger en een verpleegkundige, klaar voor de gasten in het hospice. Je helpt bij zorgtaken aan het bed, ontvangt familie en vrienden en runt het huishouden: “Als zorgvrijwilliger ben je onzichtbaar aanwezig. Je zet een stapje naar voren als een gast je nodig hebt, en een stapje terug als men wat ruimte nodig heeft.” Een zorgvrijwilliger werkt vier uur achter elkaar, het liefst twee keer in de week. Er zijn ook kookvrijwilligers nodig, mensen die houden van koken en in de namiddag een lekkere maaltijd willen klaarmaken voor de gasten van het hospice en hun naasten. 

Wil je vrijwilliger worden? Ga dan naar www.vptzjuliajanwouters.nl of bel met 06-55168872.

Aleida Oosterhof wordt opgehaald door AutoMaatje chauffeur Egbert Moes.
ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf zoekt deelnemers en chauffeurs in dorpen Haule, Haulerwijk, Ravenswoud en Makkinga Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00