Afbeelding

Dit zijn de meest verkeerd begrepen songteksten

Samenleving

FRIESLAND - Ken je dat? Je luistert naar een liedje en ineens versta je een totaal andere tekst die je vervolgens niet meer anders kunt horen. Dit fenomeen heet ‘mondegreen’. Een mondegreen is een songtekst die door de hersenen verkeerd wordt opgepikt en wordt omgevormd tot tekst die logisch lijkt, maar dus helemaal fout is. De tekst is vaak volkomen absurd en zorgt daarom voor grappige misvattingen. Talenplatform Preply zet de leukste mismatches voor je op een rij.

Eigenlijk is een mondegreen een misperceptie. Onze hersenen hebben namelijk de neiging om iets onverstaanbaars om te vormen naar iets wat we makkelijker begrijpen. Vaak is het een andere taal en zijn er bepaalde fonetische overeenkomsten. Dit kan een grappige mismatch opleveren.

Mama Appelsap

In Nederland kennen we dit fenomeen als een ‘Mama Appelsap’. Deze term is ontstaan nadat een luisteraar op de radio het liedje ‘Wanna Be Startin’ Somethin’ van Michael Jackson wilde aanvragen. Hij besloot dit echter te omschrijven als het liedje ‘Mama say, mama sa, mama appelsap’ in plaats van de echte tekst ‘Mama say, mama sa, mama coosa’. De term Mama Appelsap in Nederland was geboren.

Verkeerd verstaan

Door dit soort misvattingen is het feit nu ook daar dat het nummer van ‘Train’ niet meer begint met ‘Your lipstick stains’ maar het overgrote deel van Nederland ‘Your lipstick stinkt’ meezingt. De Mama Appelsaps zorgen er dan ook echt voor dat het liedje verkeerd in je hoofd blijft zitten. Er zijn nog veel grappige voorbeelden. Preply heeft er een paar op een rijtje gezet:

Pink met Raise your Glass - Haal me uit de doos = All my underdogs.
Kanye West met Gold Digger - Jij zit te twijfelen = Yeah she’s a trifling
Justin Bieber met Yummy - Champing, Camping, Camping = Yeah Babe, Yeah Babe, Yeah Babe.
The Doors met L.A. Woman - Zin in ei, zin in ei, zin in ei = City of night, city of night, city of night.
Chef’s Special met Money - Hannie is de moeder van Ivo = Money is the root of all evil.
Amy Winehouse met Valerie - En in mijn hand heb ik een biertje = In my head I paint a picture.

King of Mama Appelsap

Ondanks dat ‘Mama Appelsap’ een Nederlands fenomeen is, waaide het grapje rondom de tekst waar ‘Mama Appelsap’ zijn naam aan te danken heeft toch over naar het managementteam van Michael Jackson. Zij houden de ‘The King Of Pop’ nog in leven door verschillende herinneringen over hem met de wereld te delen. Zo posten zij in 2018 een foto van Michael met de uitleg van de Mama Appelsap onder de post op Instagram. Als eerbetoon heeft Preply ook een paar van de Mama Appelsaps van ‘The King of Pop’ op een rijtje gezet.

Mama Say, Mama Sa, Mama Appelsap - Wanna Be Startin Somethin = Ma-ma-se, ma-ma-sa, ma-ma-ko-ssa. What about the Appelmoes? - Earth Song = What about Animals .Dat kind dat stinkt naar bami - Billie Jean = She came and stood right by me .Oeeh gezellig - Human Nature = Hoo tell ‘em.Ben een stinkdier - Durn this disco out = There’s a stampede.

Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 12 uur geleden
Screenshot van de sociale kaart van Ooststellingwerf.
Sociale kaart voor Ooststellingwerf Samenleving 15 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 18 uur geleden
Afbeelding
OldStars badminton van start in Appelscha Sport 23 feb, 15:00
Afbeelding
'Kunstvoorstelling' over schilder Pieter Bruegel Cultuur 23 feb, 09:00
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00
Afbeelding
Milieu Centraal gaat vrouwen uit Friesland helpen om bewust minder kleding te kopen Duurzaamheid 22 feb, 12:00
Is jouw huis ook toe aan een goede schoonmaakbeurt?
Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak? Algemeen 21 feb, 10:00