Op 17 februari is het 'Doe Vriendelijk Dag'.
Op 17 februari is het 'Doe Vriendelijk Dag'. Foto: Unsplash.com

Op 17 februari is het ‘Doe Vriendelijk Dag’

Samenleving

FRIESLAND - Op vrijdag 17 februari is het ‘Doe Vriendelijk Dag’, oftewel de ‘Random Act of Kindness Day’. Op deze dag staat centraal dat we (extra) vriendelijk zijn tegen onze medemens. Dat zou natuurlijk altijd zo moeten zijn, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. Daarom is deze dag speciaal uitgeroepen om de positiviteit naar de voorgrond te halen. Geef je collega eens een mooi compliment, of laat die vriend of vriendin weten dat je hem of haar waardeert. RondOm Vandaag geeft je een aantal tips bij wat je zou kunnen doen deze dag. 

Geef een compliment! 

De makkelijkste en tevens meest waardevolle tip op deze dag: durf eens een compliment te geven. Waarin waardeer jij nu die collega, vriend, vriendin of familielid nu? Het is makkelijk om kritiek te hebben wanneer iemand iets verkeerd doet, maar beloon ook de positieve momenten. Maak het compliment persoonlijk en zorg vooral dat het uit je hart komt. Vind je het bijvoorbeeld knap hoeveel energie de persoon heeft, of vind je het knap hoe hij of zij een taak heeft uitgevoerd? Benoem dat! Daarin geldt: hoe concreter het compliment, hoe beter. Een situatie belonen, maakt dat de andere persoon ook weer meer energie heeft om andere/nieuwe dingen op te pakken en misschien jou ook wel weer een compliment teruggeeft. 

Doe iets leuks samen

Nog een goede tip is om eens iets anders te doen dan de reguliere dagelijkse bezigheden. Ga met je collega, vriend, vriendin of familie eens lekker iets eten of ga een leuke activiteit doen. Samen elkaar op een andere manier leren kennen schept een band en dat zal ook bijdragen als je bijvoorbeeld met elkaar werkt. Een activiteit geeft gezamenlijke ontspanning en daarnaast kun je elkaar privé even zien en dingen bespreekbaar maken die je normaal misschien niet met elkaar bespreekt. 

Geef een cadeautje

Vind je het moeilijk om complimenten te geven of er op uit te gaan samen? Dan kan het ook goed werken om een (klein) cadeautje te geven als blijk van waardering. Juist door een cadeautje te geven op een onverwacht moment, laat je zien dat je echt om iemand geeft of iemand echt waardeert. Geef bijvoorbeeld en bos bloemen of een mooi kaartje. Probeer daarbij ook na te gaan wat iemand leuk zou vinden om te krijgen. 

Waardering laten blijken uit acties

Wat ook goed werkt als je het moeilijk vindt om complimenten te geven, is om daadwerkelijk te laten zien dat je iemand waardeert met een actie. Dat kan zijn door een taak van iemand uit handen te nemen of een werkplek even schoon te maken of versieren. Je kunt ook laten zien dat je collega’s waardeert door eens een traktatie mee te nemen of koffie te halen. Zo kun je door middel van acties ook heel goed laten zien dat je mensen waardeert. 

Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 10 mei de film Zomervacht Cultuur gisteren
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00