Hoe geef je nu het juiste compliment?
Hoe geef je nu het juiste compliment? Foto: Unsplash.com

Het is 1 maart: Nationale Complimentendag!

Samenleving

FRIESLAND - Op 1 maart is het Nationale Complimentendag. En wie wordt er nu niet blij van een complimentje? Het kost niets en je maakt er een ander erg gelukkig mee. Toch is het belangrijk om de juiste toon te vinden, want een compliment kan ook te ver gaan. Dat hebben we gezien bij alle gebeurtenissen in Nederland omtrent The Voice of Holland, of de recentelijke gebeurtenissen bij Nederlands’ grootste voetbalclub Ajax. Hoe geef je nu een compliment, zonder daarbij ‘creepy’ of grensoverschrijdend te zijn? Wij zoeken het uit.

Een compliment maken kan altijd

Een compliment geven kan eigenlijk altijd, zolang deze concreet en oprecht is. Echte richtlijnen voor een goed compliment zijn er niet, maar zodra iemand zich ongemakkelijk voelt na een opmerking, dan weet je dat je niet goed bezig bent. Niet iedereen reageert namelijk hetzelfde op een opmerking en dat maakt het geven van een gepast compliment soms lastig. Belangrijk is het om na te gaan wat je wil bereiken met je compliment. Twijfel je over het compliment? Een belangrijk handvat die je kunt gebruiken is of je dezelfde opmerking zowel bij een man, als bij een vrouw zou kunnen gebruiken. Dan spreek je waarschijnlijk van een ‘veilig’ compliment. 

Hoe is jullie onderlinge relatie? 

Denk ook aan wat voor relatie je hebt met diegene aan wie je het compliment richt. Is het een vriend of vriendin, of een collega. Ook die aspecten maken een verschil bij de benadering, al kan er ook bij vrienden of vriendinnen sprake zijn van grensoverschrijdend gedrag. Het is vooral het aanvoelen van de situatie en je morele kompas gebruiken. 

Zoek de juiste toon

Zie je bijvoorbeeld dat je vriend of collega een mooie broek of shirtje aan heeft? Dan kun je dit prima benoemen. Als je echter zegt dat de billen of borstpartij goed uit komen, dan kun je spreken van seksueel overschrijdend gedrag. Zorg er dus voor dat je de juiste toon vindt in de benadering. Wat voegt het toe om het intiem te maken? Wanneer je zegt dat een broek of shirtje mooi staat, dan is dat genoeg om diegene een goed gevoel te bezorgen.  

Richt je op prestaties

Wil jij zeker zijn dat je het juiste compliment maakt? Vermijd dan complimenten over het uiterlijk, maar richt je op de prestaties van diegene. Is diegene bijvoorbeeld heel goed in zijn werk, benoem dat nog eens. Benoem de kwaliteiten die hij of zij heeft in datgene wat hij of zij doet. Je zorgt op die manier voor een fijne sfeer op het werk en stimuleert diegene tot (nog) betere prestaties. 

Geef elkaar juist nu complimenten!

Kortom, je kunt elkaar ook in deze tijd nog prima een compliment geven. Sterker nog: geef elkaar júíst nu een compliment. Een compliment stimuleert niet alleen het geluk van een ander, maar zorgt er ook voor dat je een positieve omgeving creëert. Samen kunnen we er voor zorgen dat de positieve kant van een compliment weer zichtbaar wordt.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 4 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur gisteren
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00