Manon Bierenbroodspot neemt afscheid van Kaya, die hoogstwaarschijnlijk in het hondenparkje in Wolvega is vergiftigd
Manon Bierenbroodspot neemt afscheid van Kaya, die hoogstwaarschijnlijk in het hondenparkje in Wolvega is vergiftigd

De nachtmerrie van elk baasje; hond Kaya werd vergiftigd met rattengif in hondenparkje bij FC Wolvega

Persoonlijke verhalen

WOLVEGA - Verbijstering, verdriet en boodschap overheersen bij familie Stallinga uit Wolvega. Op zaterdag 25 augustus lieten zij hun prachtige Mechelse herder Kaya uit bij het hondenparkje achter de velden van FC Wolvega. Niet veel later werd hun trouwe viervoeter doodziek en op maandag was het diertje helemaal op. Met pijn in hun harten heeft de familie besloten Kaya te laten inslapen. De dierenarts vermoed dat Kaya ziek is geworden door ratten- of muizengif dat waarschijnlijk doelbewust in het hondenparkje achtergelaten. De familie heeft inmiddels ook aangifte gedaan bij de politie. Manon Bierenbroodspot , één van de baasjes van Kaya, vertelt aan deze krant wat er allemaal is gebeurd.

"Zaterdagochtend om 11.30 zijn Kaya en ik met mijn scootmobiel een rondje gaan wandelen, zoals we dat bijna elke dag doen. We beginnen altijd bij het hondenparkje rond FC Wolvega en rijden dan door langs de vijvers achter AOC Terra. Halverwege het hondenparkje kwamen we een speelkameraadje van Kaya tegen, dus ben ik even gestopt. De honden hebben even lekker los gespeeld samen. Op een gegeven moment vonden we dat ze wel heel lang in de bosjes bleven dus ik floot haar terug. Kaya kwam aanrennen met iets in haar bek. Ik ging ervan uit dat het een stuk brood was, voor ik het van haar kon afpakken at ze het snel op. Er ligt ten hoogte van het bankje altijd heel veel troep op de grond, dus in eerste instantie dacht ik er niets van. We gingen verder en rond 12.30 waren we weer thuis. Ongeveer om half vier hoorde ik haar buiten piepen. Ik riep haar, maar ze kwam niet en daarom ben ik naar haar toegelopen. Ze lag op de grond te schudden en te schuimbekken. We zijn gelijk naar de dierenarts gegaan."

"Bij de dierenarts hebben ze eerst geprobeerd haar te laten overgeven en daarna hebben ze haar maag schoon gespoeld. Ze heeft ook vitamine K gekregen omdat honden interne bloedingen kunnen krijgen als ze muizen- of rattengif hebben gekregen. Bij het spoelen kwam er een stuk spons mee. Het verhaal van de gebakken spons is een bekend verhaal bij baasjes, maar de dierenarts gaf aan dat de angst voor een gebakken spons onzin is. Het kan namelijk niet zo veel kwaad. Mensen die wél echt kwaad in de zin hebben, gebruiken een gebakken spons omdat het heel goed ruikt en verstoppen er iets anders in, dat wel echt schadelijk kan zijn. De dierenarts vermoed dat Kaya is vergiftigd met ratten- of muizengif."

"Na de behandeling hebben we Kaya weer mee naar huis genomen en het leek even wat beter te gaan. Zondag op maandagnacht ging ze opeens heel erg achteruit. Ze kon niet meer goed op haar benen staan, viel over zichzelf heen, bevuilde zichzelf en schokte met haar benen. Toen hebben we wederom de dierenarts gebeld. In overleg met hem hebben we besloten haar in te laten slapen. We hadden er voor kunnen kiezen om haar naar de intensive care te laten vervoeren, maar ze was helemaal op. Daarnaast was er waarschijnlijk al sprake van neurologische schade. Kaya zou nooit meer hetzelfde worden."

"Kaya was een hele energieke hond, zeg maar gerust druk. Pas de laatste maanden hadden we de indruk dat ze echt goed begon te luisteren. Ze was ondanks dat een schat en bezat van nature een gevoeligheid voor ziekte. Ik heb zelf de bindweefselziekte EDS, waardoor ik regelmatig weg val. Kaya voelde dit altijd aankomen en stootte dan altijd net zo lang met haar neus in mijn knie tot ik ging zitten. Ze was mijn dochters beste speelmaatje, die nooit te moe was om te spelen. Voor mij en mijn gezin betekende Kaya veiligheid, nadat we een jaar geleden te maken hadden gehad met een woninginbraak. Kaya was gek op zwemmen en wandelen. Als ik mijn scootmobiel uit de schuur reed werd ze helemaal blij. Dan wist ze dat we gingen wandelen. Dat mis ik het meest, dat ik haar hoor als we thuiskomen of als we weg gaan. Kaya was een deel van onze gezin. Ze betekenende voor iedereen wat anders. Mijn jongste dochter kreeg haar als piepkleine puppy voor het vijfde verjaardag, helaas moet ze haar zesde verjaardag volgende maand zonder haar hondje vieren."

"We hebben Kaya laten cremeren bij Huisdierencrematorium Noord Nederland in Drachten. Zij zijn op een enorm integere manier omgegaan met ons verdriet, voor ook dat van mijn dochter. Haar as staat nu in een zelfgemaakte urn in een altaartje bij ons in de kamer. Als we het ooit een plek hebben gegeven willen we haar misschien uitstrooien op de plek waar ze het liefste was; in het water. Omdat we geen autopsie hebben laten doen, kunnen we niet met 100% zekerheid zeggen of ze echt vergiftigd is met rattengif. Mijn man en ik zijn later teruggegaan naar de plek waar het is gebeurd en hier vonden we allemaal roze korrels. Dit hebben we uiteraard gemeld bij politie en gemeente. Dat en het feit dat er ook in Kaya's maag roze korrels zijn gevonden, bevestigd volgens ons het verhaal wel."

Brief aan de dader:

Beste meneer of mevrouw,
U moet wel ergens heel boos over zijn, om gif neer te strooien op een plek waar dagelijks zo veel mensen, dieren maar ook kinderen komen. Ik wil dat u beseft dat u een moord gepleegd heeft, ook al ziet de wet het helaas alleen als vernieling van eigendom. U heeft ons een lid van ons gezin afgenomen. U heeft mij mijn veiligheid af genomen, mijn maatje die er was als mijn man werkte of nachtdiensten had, maar die er vooral ook was op moment dat het niet goed met me ging. U heeft mijn kinderen hun vriendje en speelmaatje afgenomen, en mijn man zijn wandelvriend. Kortom u doodde iemand van ons gezin. Het zal heel lang duren voor dit gaat slijten. Ik geloof in karma en op een dag zult u zich hier voor moeten verantwoorden. Ik hoop dat u zichzelf nog aan kunt kijken in de spiegel.

Groetjes familie Stallinga

Afbeelding
Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Filmwerf draait 'The Quiet Girl' Cultuur 29 feb, 18:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 15:00
Afbeelding
Gemeente Weststellingwerf lanceert meldpunt voor huurders Politiek 29 feb, 12:00
Afbeelding
Uitslaande brand in leegstaande woonboerderij aan de Domeinenweg in De Blesse 112-Nieuws 29 feb, 08:54
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00
Afbeelding
Fixteams gaan op pad met energiebesparende artikelen Recreatie & Ontspanning 28 feb, 15:00