Ze zien er lief uit, maar het RIVM onderzoekt nog steeds of geiten een gezondheidsrisico meebrengen voor omwonenden
Ze zien er lief uit, maar het RIVM onderzoekt nog steeds of geiten een gezondheidsrisico meebrengen voor omwonenden

Voorlopig zijn geiten niet welkom in Weststellingwerf

Gezondheid

WESTSTELLINGWERF - In Weststellingwerf geldt per 23 april 2021 een voorlopige stop op geitenhouderijen. Nieuwe geitenhouderijen en uitbreiding van bestaande geitenhouderijen is in de hele gemeente niet toegestaan. Ook mag een bestaande veehouderij niet veranderd worden naar een geitenhouderij. De gemeente neemt deze maatregel omdat uit onderzoek blijkt dat mensen die in de buurt van geitenhouderijen wonen vaker longontsteking hebben 

Verschuiving geitenhouderijen naar de gemeente 

Het RIVM doet op dit moment vervolgonderzoek naar waarom mensen die in de buurt van geitenhouderijen wonen vaker longontsteking hebben. In de meeste provincies geldt daarom een geitenstop, behalve in de provincies Groningen en Friesland. Gemeente Weststellingwerf ziet daardoor een plaatsverschuiving van geitenhouderijen naar de gemeente. Het bestemmingsplan Buitengebied staat geitenhouderijen onder voorwaarden in Weststellingwerf toe. De afgelopen maanden is er een aantal verzoeken voor het opstarten, veranderen en uitbreiden van een geitenhouderij binnengekomen. Deze verzoeken komen van mensen van buiten de gemeente. Voordat het verbod bij de andere provincies gold, is er geen enkel verzoek bij de gemeente Weststellingwerf binnengekomen.

Gezondheid inwoners voorop 

‘‘We zien een ontwikkeling die mogelijk een gezondheidsrisico met zich meebrengt. De gezondheid van onze inwoners staat voorop. Daarom stellen we uit voorzorg een voorlopige geitenstop in’’, vertelt wethouder Hanneke Zonderland.  

Tijdelijk besluit 

Het college van B&W en de gemeenteraad hebben een voorbereidingsbesluit genomen voor de tijdelijke geitenstop. Dit is een tijdelijk besluit van maximaal 1 jaar om de verschuiving van geitenhouderijen naar de gemeente te voorkomen. De gemeente doet op dit moment onderzoek naar het beleid voor geitenhouderijen in de gemeente. Het is nog niet bekend of het bestemmingsplan Buitengebied hierdoor wordt gewijzigd. In een bestemmingsplan staat wat er wel en niet met de ruimte mag gebeuren.

Aleida Oosterhof wordt opgehaald door AutoMaatje chauffeur Egbert Moes.
ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf zoekt deelnemers en chauffeurs in dorpen Haule, Haulerwijk, Ravenswoud en Makkinga Verhalen uit de buurt 20 mei, 09:00
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 mei, 18:00
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 19 mei, 15:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00