Zorgen over financiën is niets om je voor te schamen.
Zorgen over financiën is niets om je voor te schamen. Foto: Unsplash.com

“Budgetmaatjes ondersteunen inwoners bij het op orde brengen van hun financiële administratie”

Financieel

DE STELLINGWERVEN - Financiële zorgen, het is heel begrijpelijk in een tijd waarin alles alsmaar duurder wordt. De gas- en energieprijzen rijzen de pan uit, de boodschappen worden steeds duurder en ook de brandstof brengt een behoorlijke kostenpost met zich mee. Logisch dus, als je niet precies weet hoe je het allemaal rond moet breien. Toch heerst er best wel een taboe op financiële zorgen. Zo blijkt uit onderzoek van veldwerkbureau Panel Inzicht dat maar liefst één op de zeven Nederlanders zich schaamt voor de financiële situatie. Best zorgelijk, maar gelukkig is er genoeg hulp, ook bij jou in de buurt. RondOm De Stellingwerven spreekt er over met Ferry van Kerkvoorde, Budgetmaatje bij Scala Welzijn.

Wat doen Budgetmaatjes?

Ferry van Kerkvoorde werkt nu bijna twee jaar als Budgetmaatje bij Scala Welzijn. De vrijwillige budgetmaatjes ondersteunen inwoners van de gemeente Ooststellingwerf bij het op orde brengen van hun financiële administratie. Zij ondersteunen zo het vergroten van hun zelfredzaamheid. Een enorm zinvol beroep, zeker in deze moeilijke tijd, beseft ook Ferry. “Zo’n twee jaar geleden ben ik met pensioen gedaan en heb daardoor meer vrije tijd. Ik wilde graag wat zinvols doen en ben daarom gaan kijken bij Scala. Ik hou er van om mensen te helpen en omdat ik zelf ook moeilijke (financiële) omstandigheden heb gekend, sprak een rol als Budgetmaatje mij enorm aan”, legt ze uit. 

Morele en zakelijke ondersteuning

Het feit dat Ferry zelf ervaring heeft met moeilijke omstandigheden, maakt het makkelijker om haarzelf te verplaatsen in mensen. “Je ziet soms door de bomen het bos niet meer. Een Budgetmaatje helpt om stapje voor stapje een boom om te kappen. We staan ook echt naast de mensen en bieden morele ondersteuning. Dat weegt misschien nog wel zwaarder dan het financieel zakelijke, waar we natuurlijk ook bij ondersteunen.”

Morele ondersteuning weegt misschien nog wel zwaarder dan het financieel zakelijke.


Lastige omstandigheden

De omstandigheden in de wereld maken het er niet makkelijker op voor mensen. Ferry hoopt dat mensen vroegtijdig aan de bel trekken en niet blijven zitten met een gevoel voor schaamte. “Juist deze externe factoren kunnen misschien een trigger zijn om wel vroegtijdig aan de bel te trekken”, legt ze uit. “Ik zou het verschrikkelijk zonde vinden als mensen in de schuldhulpverlening terecht komen, doordat ze niet om hulp durven te vragen. Dat is best een zwaar traject, terwijl je het misschien al kunt voorkomen door hele kleine dingen te veranderen. Zo kwam ik tijdens de zomer bij een vriendin, die had de droogtrommel draaien. Toen vroeg ik: ‘kun je dat niet beter buiten ophangen’? Dat gaf haar een stuk inzicht en dat zijn ook van die kleine dingen waarop je tegenwoordig al een hele hoop kunt besparen.”

Schaam je niet!

Ferry voorspelt dat steeds meer mensen in de problemen gaan komen. “De boodschappen zijn absurd duur geworden, maar daarnaast is schaamte ook een actueel probleem. Denk bijvoorbeeld aan ouders met kinderen. Koop je nog merkkleding of durf je daar boven te gaan staan? Ik hoop echt dat we deze dingen los kunnen laten.”

Tijdig inzicht

De Budgetmaatjes kunnen hierbij helpen. “Een officieel traject (schuldhulpverlening) wil je voorkomen, dat is echt heel zwaar. Wij helpen mensen om (tijdig) inzicht te krijgen in de uitgaven en kunnen ondersteuning bieden bij de administratie. Daarvoor zal men wel opening van zaken moeten geven, zoals de bankzaken. We kunnen ook regelingen treffen met instanties om de financiële situatie op orde te brengen.”

Budgetcursussen

Naast de hulp van Budgetmaatjes, worden er vanuit Scala en de gemeente ook regelmatig cursussen gegeven. “Dat zijn vrijblijvende cursussen waarbij tips gegeven worden hoe je met geld om kan gaan en hoe je makkelijk zicht houdt op je financiën, dat is echt een aanrader. Niet alleen de tips zijn handig, maar ook het contact met lotgenoten. Dat is echt heel waardevol.” Mocht je meer informatie willen over de cursussen, neem dan telefonisch contact op met Scala, of kijk op de website.

Neem vrijblijvend contact op

Kom je er niet uit met de financiën en wil je graag meer informatie over de Budgetmaatjes? Ze staan voor je klaar! Je kunt vrijblijvend contact opnemen met Scala Welzijn. Dat kan via de website, maar ook telefonisch via 0516 - 56 72 20.

www.scala-welzijn.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 15 minuten geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 14 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen gisteren
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00