Afbeelding

Analyse kindertekeningen in de Bibliotheek

Evenement

NOORDWOLDE - Zodra een kind gaat brabbelen, gaat het ook krabbelen. Vanaf dat moment kun je via een tekening hun ontwikkeling volgen. Eerst volgen er krassen, daarna rondjes, strepen, stippen, koppoters en naarmate ze ouder worden zie je steeds meer herkenbare vormen. Je kunt veel inzicht krijgen in een boom-, huis- of gezinstekening en wat zeggen het kleurgebruik, de lijnen, vormen en de plaats waar iets is getekend?

Zou je wel eens wat meer inzicht willen krijgen over wat een kind tekent of lijkt het je interessant om te achterhalen wat er in het hoofdje omgaat op het moment dat er een tekening is gemaakt? Kom dan naar het tekeningenspreekuur op zaterdag 14 mei in Bibliotheek Noordwolde, van 10.30 tot 12.00 uur. Lever voor 1 mei een tekening van je kind in bij de bibliotheek in Noordwolde of Wolvega. Vermeld daarbij de geboortedatum van je kind. Maggy Aartsen, kindertekeningen-analist bij Praktijk Yula in Noordwolde, bekijkt ze en geeft ze 14 mei op het tekeningenspreekuur aan je terug met bijbehorende persoonlijke uitleg.

Belangrijk: Geef je kind géén opdracht om iets te tekenen, het gaat om een momentopname.

(Voor)lezen levert je een hoop op!

Elke eerste woensdag van de maand is er om 11.00 uur een voorleesuurtje voor kinderen van 2 tot 4 jaar in Bibliotheek Wolvega en Noordwolde. Schuif gezellig aan en luister mee. Voorlezen is leuk en leerzaam. Een kind dat 15 minuten per dag leest of voorgelezen wordt, kan 1.000 nieuwe woorden per jaar leren.  

Het maakt een groot verschil in het leven van kinderen of ze lezen of niet. Onderzoek toont aan dat lezers niet alleen hoger scoren op taalvaardigheid, maar ook op schoolsucces en intelligentie. Leren begint bij lezen. Wie kan lezen en teksten begrijpt, kan kennis verwerven en zich ontwikkelen. Een goede taalbeheersing zorgt ervoor dat kinderen betrokken zijn bij wat er om hen heen gebeurt.

Boeken in Oekraïense taal

Voor Oekraïense vluchtelingen die gehuisvest zijn in Friesland hebben de bibliotheken een aantal kinderboeken in de Oekraïense taal aangeschaft, zodat ouders hun kinderen in eigen taal kunnen blijven voorlezen.

Meer weten over de Bibliotheek en haar activiteiten? Kijk op www.bzof.nl.

Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 15 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 18 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00