Elke van der Kley is lees-mediaconsulent- en BoekStartcoach
Elke van der Kley is lees-mediaconsulent- en BoekStartcoach Foto: Elke van der Kley

Voorlezen goed voor taalontwikkeling kind

Educatie

FRIESLAND – Voorlezen levert een positieve bijdrage aan de leesontwikkeling van je kind. Voorlezen verrijkt de woordenschat en draagt bij tot een beter taalgevoel- en begrip. Volgens leesconsulent- en BoekStartcoach Elke van der Kley van Bibliotheek Zuidoost Fryslân kan je niet te vroeg beginnen met het voorlezen aan je kind. ‘’Je kan al beginnen met voorlezen aan je kind als ze een baby zijn, dat heeft echt positief effect op de ontwikkeling van een kind.’’

Elke ziet in haar werk waarom het zo onmisbaar is dat kinderen worden voorgelezen. ‘’Die basis is zo ontzettend belangrijk. Het is echt van belang om zo vroeg mogelijk te beginnen. Dit is al mogelijk bij baby’s van drie maanden. Baby’s krijgen al ontzettend veel mee zoals intonatie en ritme, dat slurpen ze direct al op.’’

‘’Kinderen leren al heel vroeg wat een boek is en hoe je hiermee omgaat. Voorbeelden hiervan zijn: het omslaan van een bladzijde, het leren richten van de aandacht en dus goed leren concentreren, Tevens leren kinderen dat er zich een verhaal afspeelt in een boek en dat voorlezen en lezen vooral erg leuk en ontspannend is.” vertelt Elke. 

Investeren in voorlezen

De bibliotheek Zuidoost Fryslân investeert veel op het gebied van voorlezen en in het bijzonder het bevorderen van de taalontwikkeling bij kinderen. ‘’Wij geven de ouders de mogelijkheid om een BoekStartkoffertje te krijgen, hier zitten verschillende boekjes in. Iedereen is welkom in de bibliotheek, door het laagdrempelig te houden hopen wij veel ouders te kunnen bereiken.” Boekstart is een landelijk programma voor kinderen van nul tot vier jaar oud en hun ouders om het voorlezen te helpen bevorderen. 

Kinderen die weinig taal meekrijgen beginnen met een achterstand op de basisschool en dan is deze achterstand ook bijna niet meer in te halen. Daarom is het zo goed om zo vroeg mogelijk te beginnen.’’ Bij andere bibliotheken in Friesland investeren ze ook in het voorlezen, zo kan je bij bibliotheek Drachten ook terecht voor onder andere BoekStart en organiseren zij het voorleeshalfuurtje voor kinderen vanaf twee jaar. Bij de bibliotheek Leeuwarden (dbieb) doen zij naast het landelijke programma ook het voorleeshalfuurtje. Op de websites van Friese bibliotheken staat het programma tijdens de Nationale Voorleesdagen, ook kan je hier terecht voor hulp en informatie. 

Bevordering van de ontwikkeling

Voorlezen vergroot het taalinzicht van een kind, doordat er andere woorden en zinnen worden gebruikt dan in spreektaal. Ook stimuleert het de sociale en emotionele vaardigheden, doordat kinderen leren om zich in te leven in een personage. Het geeft kennis over de wereld om hen heen. ‘’Het is onderzocht dat wanneer je een baby al vanaf een paar maanden voorleest,  het kind rond de leeftijd van achttien maanden , het al voorligt qua ontwikkeling op het gebied van taal in vergelijking met leeftijdsgenoten. Al is het maar een paar minuten per dag, dat kan op lange termijn een groot verschil maken,’’ legt Elke uit. 

Moeilijk te bereiken

‘’Iedereen kan zo’n BoekStartkoffertje krijgen met gratis boekjes erin. Ouders kunnen onder andere via het invullen van een formulier op het consultatiebureau zo’n koffertje krijgen of ze kunnen zich melden bij de balie van de bibliotheek. Hun kindje wordt dan direct gratis lid gemaakt. Hiermee  hopen wij de drempel naar de bibliotheek wat te verlagen.’’

Positief effect

Elke ziet dat het een positieve impact heeft om het voorlezen te bevorderen. ‘’Het is ontzettend veel in het nieuws geweest dat het leesniveau achteruitgaat. Het is goed dat dit landelijk en provinciaal wordt opgepakt en dat ze zo veel mogelijk ouders willen motiveren om voor te lezen. 

De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 uur geleden
Afbeelding
Droogte en stikstof bedreigen natuur Bakkeveense Duinen en Wijnjeterper Schar Natuur 18 uur geleden
Afbeelding
Meld je aan voor een opleiding bij IW Noord, Oost & Flevoland Zakelijk nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Visser Plant Boomkwekerij/Plantencentrum Wonen 23 uur geleden
Beeld ter illustratie
Boeren en tuinders lanceren massale publieksactie Agrarisch nieuws 14 mei, 18:00
Afbeelding
Geniet ook dit jaar weer van muziek in de natuur tijdens Oranjewoud Festival Evenement 14 mei, 12:00
Afbeelding
Gemeente Weststellingwerf nodigt inwoners en ondernemers uit voor open dag op zaterdag 25 mei Evenement 14 mei, 10:00