Het is deze week de 'Week van de Leesclub'.
Het is deze week de 'Week van de Leesclub'. Foto: Unsplash.com

Het is de week van de Leesclub: vijf literaire klassiekers voor jou

Educatie

FRIESLAND - Het is deze week de ‘Week van de Leesclub’ en dat kan maar één ding betekenen: boeken lezen! De Week van de Leesclub is bedacht door drie leesorganisaties in Nederland, om de kracht van lezen te benadrukken. Een boek biedt namelijk stof tot gesprek. Een leesclub brengt mensen samen en werkt zeer inspirerend. Door met andere mensen van gedachten te wisselen is een leesclub verrijkend en uitermate leerzaam. RondOm Vandaag zet een aantal literaire klassiekers voor je op een rijtje om de ‘Week van de Leesclub’ nuttig te besteden.

1984 van George Orwell

Een klassieker die absoluut niet mag ontbreken in je collectie is 1984, geschreven door George Orwell. Orwell is een van de beroemdste schrijvers van Engeland en vooral bekend van zijn boeken 1984 en Animal Farm. In 1984 omschrijft Orwell zijn visie op de westerse wereld anno 1984. Hij waarschuwt hierin voor de gevolgen van een totalitair regime, zoals nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie onder Stalin. Het boek wordt gezien als de belangrijkste dystopische roman van de moderne literatuur. 

The Song of Achilles van Madeline Miller

Een ander inspirerend boek is The Song of Achilles, van Madeline Miller. Als je interesse hebt in de Griekse Mythologie, is dit boek een enorme aanrader. Laat je veroveren door de romantische schrijfstijl van Madeline Miller en een tragisch liefdesverhaal die je meesleept door alle mogelijke emoties die je maar kunt bedenken. Het boek wordt geroemd om zijn verhaal en de emoties en goed omschreven karakters. Daarbij is het ook nog eens makkelijk te volgen, oftewel: een absolute aanrader. 

Perks of Being a Wallflower van Stephen Chbosky

Nog een meeslepend verhaal biedt het boek: Perks of Being a Wallflower van Stephen Chbosky. Het boek, met de letterlijke vertaling: ‘De belevenissen van een muurbloem’ , neemt je mee terug naar de dagen dat je opgroeide. Het boek is niet alleen mooi geschreven, maar ook menselijk. Het is geen verhaal waarbij de hoofdpersoon altijd het meisje krijgt of de wereld red, maar pure belevenissen waar meerdere mensen mee te maken krijgen of mee hebben gemaakt. Dat maakt dit boek tot een zeer krachtig medium. 

Het Gouden Ei van Tim Krabbé

Een klassieke thriller die verder niet mag ontbreken is Het Gouden Ei van Tim Krabbé. Het boek, wat onder andere verfilmd is, gaat over de mysterieuze verdwijning van Saskia. Het Gouden Ei is een spannend leesboek met sombere symboliek. De spanning wordt opgebouwd door het ontbreken van belangrijke informatie en wanneer je het totaal niet verwacht: is er ineens een revelatie. Het verhaal is te vergelijken met een puzzel, vanwege een slimme combinatie van flashbacks en flashforwards. Dat maakt dat de hoofdstukken van het verhaal aan elkaar te koppelen zijn. Een must-read voor de mensen die houden van spanning en puzzelen. 

The Great Gatsby van Scott F. Fitzgerald

Tot slot een klassieker die op iedere boekenplank zou moeten staan: The Great Gatsby van Scott F. Fitzgerald. Het boek gaat over Jay Gatsby, een rijke zakenman die verwoede en tevergeefse pogingen doet om zijn lang verloren liefde (Daisy) terug te winnen. Met de slim toegepaste cliffhangers en opgebouwde spanning blijf je op het puntje van je stoel zitten. 

Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 1 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 21 uur geleden
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen gisteren
Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 16 apr, 16:00
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
VOGELS VAN HET DRENTS-FRIESE WOLD Natuur 15 apr, 08:58
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00