Afbeelding

Nieuw Talent Slagwerkorkest De Woudklank: de kracht van het ritme!

Cultuur

WOLVEGA - Op donderdag 23 maart is de eerste repetitie van Nieuw Talent Slagwerkorkest De Woudklank. Volwassenen zonder muzikale ervaring of kennis kunnen in orkestverband een slagwerkinstrument leren bespelen. 

Vorig jaar organiseerde De Woudklank met Harmonie Wolvega al Nieuw Talent Orkest De Stellingwerven, een orkest waarin volwassenen een blaas- of slagwerkinstrument konden leren bespelen. Het werd een succes. De muzikanten gingen door met muziek maken in een nieuw samenspelorkest.

Nu wil De Woudklank zich met Nieuw Talent Slagwerkorkest richten op volwassenen die een droom hebben om nog eens een slagwerkinstrument te leren bespelen. Nieuw Talent Slagwerkorkest is gebaseerd op de formule van Nieuw Talent Orkest, maar bestaat geheel uit slagwerkinstrumenten. Joop Benders, voorzitter van De Woudklank, over deze Friese primeur: “We zagen dat Nieuw Talent Orkest werkte. Toen we hoorden dat initiatiefnemers Guus Pieksma en Annewiep Bloem dit concept inmiddels ook hadden ontwikkeld voor slagwerk wisten wij het wel. In Brabant is het een succes en daar gaan we hier ook voor zorgen. We hopen dat er veel mensen mee gaan doen om te ervaren wat het is om samen verschillende ritmes te spelen”.

Nieuw Talent Slagwerkorkest

In Nieuw Talent Slagwerkorkest leren volwassenen een slagwerkinstrument te bespelen. Musicus en dirigent Guus Pieksma, zelf slagwerker, heeft de orkestmap voor slagwerk geschreven. Pieksma: “De methode is zo opgebouwd dat alle slagwerkinstrumenten mee kunnen doen en dat de nieuwe muzikanten ook meerdere instrumenten leren bespelen. Drumstel, pauken, grote trom, kleine trom, bongo’s, marimba, xylofoon, bekkens en klein slagwerk. Ieder instrument heeft z’n eigen rol en ritme, dat maakt het heel aantrekkelijk”.

Net als bij Nieuw Talent Orkest voor blaas- en slagwerkinstrumenten is ook hier de kracht dat er geen drempel is. Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben om mee te kunnen doen. Annewiep Bloem hierover: “Dat je samen vanaf nul aan de slag gaat vinden mensen heerlijk. Door thuis te oefenen kom je op de repetitie al heel snel verder. Bovendien is het ook nog eens heel gezellig”.

Wervingscampagne

Op dit moment loopt de wervingscampagne voor Nieuw Talent Slagwerkorkest De Woudklank. Benders: “We willen zoveel mogelijk mensen uit de regio enthousiast maken voor dit initiatief. Dan is het belangrijk dat je dichtbij en zichtbaar bent. Mensen kunnen erover lezen in de krant en op social media, we bezorgen flyers huis aan huis, er hangen posters en natuurlijk vertellen we ook graag aan iedereen hoe leuk het is om samen muziek te maken. Mensen kunnen mij bellen of mailen voor informatie of om zich aan te melden. En het is zoals Annewiep zegt, écht iedereen kan meedoen. Dus of je nu dertig, veertig, vijftig of zestig jaar bent: met Nieuw Talent Slagwerkorkest ben je even helemaal los van alles, je leert nieuwe mensen kennen en ontdekt wellicht een geweldige nieuwe hobby”.

Instrumenten

Deelnemers aan Nieuw Talent Slagwerkorkest gebruiken instrumenten, stokken en lessenaars van de vereniging. Alles staat klaar op de eerste repetitie. Benders: “Het leuke van Nieuw Talent Slagwerkorkest is ook dat je niet één, maar verschillende slagwerkinstrumenten leert spelen en je dus door het orkest beweegt”. Benders kijkt erg uit naar de eerste repetitie: “Guus en Annewiep gaan het hele traject met ons doen. Ze verstaan de kunst om mensen enthousiast te maken. Zelf zijn we er ook alle tien repetities bij om de nieuwe muzikanten zoveel mogelijk te helpen. Nieuw Talent Slagwerkorkest werkt toe naar een spetterende eindpresentatie.

Doe je mee?

Heb je nog vragen of wil je meedoen? Neem dan contact op met Joop Benders, telefoon 06 - 11392500 of email woudklank1926@gmail.com.

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 54 minuten geleden
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 2 uur geleden
Beeld ter illustratie
Omwonenden Noordwolde-Zuid Spannen Rechtszaak aan Tegen Lelieteler Agrarisch nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 20 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 19 apr, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00