Afbeelding

Twee leuke kerst-events van Friese boeren en tuinders

Cultuur

Boeren en tuinders pakken uit met kerst in Friesland, op 18 en 19 december zijn er in de Stellingwerven en Noardeast Fryslân leuke dingen om te doen en te kopen. Er worden sfeervolle activiteiten georganiseerd om voor een lichtpuntje te zorgen in deze moeilijke coronatijd. LTO Noord faciliteert het initiatief.

Trienke Elshof, regiovoorzitter LTO Noord: “Met deze kerstactie bieden we als agrarische sector een lichtpuntje voor burgers en consumenten en we kunnen tegelijkertijd laten zien hoe mooi de agrarische sector is en wat we voor de maatschappij willen betekenen. Dag in dag uit zijn we bezig met ons dagelijkse eten en drinken, groen in en om ons huis, een gezonde leefomgeving en een mooie, diverse natuur. Producten waar we allemaal van genieten. Juist tijdens deze feestdagen.”

Verlichte boerderijen in Ooststellingwerf

LTO Noord afdeling ABO Ooststellingwerf organiseert  een autoroute langs mooi verlichte boerderijen, verschillende agrarische bedrijven en landbouwmachines. Er zijn letters verstopt waar je mee kan puzzelen. Welke boodschap moet er komen te staan? Onderweg kan er ook gebruik gemaakt worden van de Izi.travel app voor een audio tour zodat je onder het rijden leuke weetjes te horen krijgt over de bedrijven waar je langs rijdt. De verlichting is aan van 19-22 uur. Je mag zelf kiezen waar en hoe laat je start. Ze hopen dat je zo een leuke avond hebt, laat je verrassen!

Foto’s van aardappelboeren langs de Waddenkust

Bildtstars en Eigenheimers is een foto- en verhalenroute langs de Waddenkust, voorbij reusachtige portretfoto’s van aardappelboeren midden in het landschap. Zo krijgen de boeren en hun families een gezicht. Welk verhaal willen zíj vertellen over het land dat zij bewerken? Over hun cultuur en hun leven? Bekijk de Waddenkust door de ogen van de lokale aardappelboer aan de hand van portretten in beeld in geluid.

Monumentale foto-installaties van Linette Raven
De eerste tien portretten – gemaakt door fotograaf Linette Raven – zijn sinds november 2018 te zien op boerderijdaken, muren en schuren in Noord-Oost Friesland. Van ver turen de geportretteerde boeren over de velden. Soms alleen, soms met hun familie, maar altijd in de dagelijkse kledij en zonder opsmuk. ‘Het landschap is de mensen en de mensen zijn het landschap’, aldus fotograaf Linette Raven. ‘Je moet die mensen alleen nog even leren kennen.’

Innemende audioverhalen van Ellen Schat
De aardappelboeren op de Bildtstars en Eigenheimers-route zijn niet alleen innemend vastgelegd op beeld, maar hebben ook ieder een audioportret gekregen. Wie meer wil weten over het boerenleven en het landschap, kan voor of tijdens de route de prachtige, ingetogen verhalen van Ellen Schat beluisteren. De audiobestanden zijn ingesproken door dichter Syds Wiersma.

Op 19 december is het tevens mogelijk om met de auto door een moderne melkveestal te rijden, hier wordt je getrakteerd op chocolademelk. Op www.boerenentuinderspakkenuitmetkerst.nl vind je de meest actuele informatie over deze acties in Friesland en de rest van ons land.

Afbeelding
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 9 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00