Afbeelding

Column Melissa: Hoe lang duurt het voordat ik mijn rechten ook moet inleveren?

Column

Ken je het gedicht dat de Duitse verzetsstrijder Martin Niemöller schreef tijdens zijn gevangenschap in Dachau? Hij beschrijft hoe hij zweeg toen de nazi’s onder andere Joden, katholieken en communisten vastzetten omdat hij geen Jood of communist was. Toen ze tenslotte hem kwamen halen, was er niemand meer om voor hem te protesteren. Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen, omdat het met regelmaat wordt verspreid op sociale media.

Het gedicht spookt de laatste tijd steeds vaker door mijn hoofd omdat ik mij zorgen maak. In de VS zijn alleen dit jaar al vijfhonderd wetsvoorstellen ingediend die actief het leven van transgender personen moeilijker gaan maken. Eerlijkheidshalve moet daarbij worden benoemd dat ‘slechts’ 26 daarvan zijn geaccepteerd en dat het merendeel van die voorstellen nog wacht op goedkeuring. Ondanks dat is het een duidelijk teken aan de wand: de stem van anti-transactivisten wordt steeds luider en daarmee wordt het leven en de vrijheid van transgender personen enorm ingeperkt.

Ook in Nederland zie ik dat er een strijd is aangegaan met LHBT’ers. April leek wel de ‘sla-een-homo-in-elkaar’ maand, als je het nieuws moet geloven. Een incident bij een uitgaansgelegenheid in Groningen (nota bene waar ik woon), de homofobe spreekkoren van Spakenburg, de aanval op het COC-gebouw in Eindhoven waar een aantal jongeren samenkwamen en de belachelijke protesten bij de bibliotheek in Rotterdam. Dat zijn maar een paar incidenten. De sfeer op straat lijkt steeds grimmiger en dat merk ik persoonlijk ook. Ik word vaker nageroepen als ik hand in hand loop met mijn vriendin en de regenboogpin die altijd op mijn jas zat, ligt al maanden in een la.

Het gedicht van Niemöller weet eigenlijk precies samen te vatten waarom ik mij zorgen maak, terwijl ik niet trans ben. Ik vraag mij alleen af hoe lang het duurt voordat ik ook mijn rechten moet inleveren. Hoe lang duurt het voordat ik niet meer met mijn vriendin mag trouwen? Hoe lang duurt het voordat iemand bepaalt dat ik geen kinderen mag krijgen omdat mijn seksualiteit ervoor zou zorgen dat ik geen goede moeder kan zijn? Hoe lang duurt het voordat ik geen journalist meer mag zijn, voordat ik geen recht meer heb op bepaalde vormen van zorg en sociale zekerheid?

Wie weet gebeurt het nooit en mag ik gewoon mijn leven leiden zoals ik wil. Ik doe immers niemand kwaad, maar transgender mensen, dragqueens en andere queer mensen ook niet. Dus ik zwijg niet en probeer waar ik kan op te komen voor de mensen die dat nodig hebben. Ik hoop dat er straks genoeg mensen zijn die het voor mij opnemen.

Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Afbeelding
Overlijdensrisicoverzekering; vaak niet verplicht maar wel verstandig! Column 6 uur geleden
Afbeelding
Column G2 Makelaars: Niets te klagen Column 21 uur geleden
Afbeelding
Decokay en De Vos verf samen onder één dak Bedrijf in beeld 4 dec., 12:00
Afbeelding
sc Heerenveen bindt ook Almere City aan zegekar en boekt derde thuisoverwinning op rij Sport 4 dec., 10:00
Afbeelding
Marchakri spirituele beurs komt naar De Bult omgeving Steenwijk Evenement 3 dec., 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 3 dec., 12:00
Afbeelding
Zeer grote brand Tyson Foods Oosterwolde 112-Nieuws 3 dec., 11:46
Afbeelding
Grote brand in garagebedrijf Noordwolde 112-Nieuws 2 dec., 18:00