Afbeelding
Foto: PDF-grafie

Column Siegrid Schuitmaker: Hoeveel beweging heb jij dagelijks?

Column

Het aantal kankerdiagnoses stijgt de komende jaren tot 156.000 per jaar. We worden steeds ouder, maar dus niet altijd gezond ouder. Je kunt zelf het risico op welvaartsziekten, waaronder kanker, verlagen door aanpassingen te maken in je leefstijl.

Hoeveel beweging heb jij dagelijks? Om je vetverbranding te stimuleren raad ik je aan om elk dagdeel dat je wakker bent, minimaal 10 minuten te bewegen. Dat kan een wandeling zijn, of een stukje fietsen. Luister ondertussen een podcast of een luisterboek. Telefoneren kan ook lopend. Laat de wasmand beneden staan, en breng elk stapeltje was apart naar boven.

Zijn de containers in de straat geleegd? Breng ook die van de buren en hun buren even ‘thuis’. Parkeer je auto of fiets iets verder weg van waar je wilt zijn, zo heb je met gemak een aantal extra minuten beweging te pakken.

Wat ook echt kan helpen is om samen te bewegen. Spreek met een buur m/v, vriend of vriendin af om samen te sporten of te wandelen. Hou je stappen bij op een stappenteller of je mobiel. Wees dankbaar voor elk resultaat; als je eerder bijna niet bewoog en nu twee keer per week een wandeling van 30 minuten doet, is je voortgang al 200% gestegen. Dát motiveert!

Groet,
Siegrid Schuitmaker van Balansie

Afbeelding
GGD Fryslân start HPV-vaccinaties jongeren Gezondheid 22 minuten geleden
Afbeelding
Onderzoeksjournalist Darshan Boerema checkt hoe ver je kan gaan met een neprijbewijs: “Bizar dat het zo makkelijk gaat" Persoonlijke verhalen 3 uur geleden
Afbeelding
Woning vol rook door schoorsteenbrand Noordwolde Politie 6 uur geleden
Afbeelding
Bjørn Johnsen traint mee met eerste selectie SC Cambuur Sport gisteren
Afbeelding
sc Heerenveen onderuit in eigen huis tegen Vitesse Sport 30 jan, 11:30
Afbeelding
SC Cambuur verliest van Fortuna Sittard na zure VAR-momenten Sport 30 jan, 09:43
Afbeelding
Arriva rijdt met 'Thialf Express' tijdens Daikin NK Afstanden Heerenveen Sport 28 jan, 12:00
Afbeelding
Jack Werkman voorgedragen als nieuwe burgemeester van Ooststellingwerf Politiek 27 jan, 15:00