Afbeelding

Wat betekent het om een echte Fries te zijn?

Column

Hoewel ik tot mijn twintigste altijd in hetzelfde huis in Drachten heb gewoond en dus ben opgegroeid in Friesland, heb ik nooit gedacht; ik ben een Fries. Waarom? Ten eerste omdat mijn moeders kant van de familie niet uit Friesland komt. Daarnaast spreken we thuis geen Frysk. Wat het inhoudt om een echte Fries te zijn, dat wist ik eigenlijk nooit. Een Nederlander was ik wel, natuurlijk, en tijdens mijn reizen voelde ik mij soms ook wel een wereldburger (ik weet het, dat klinkt stom), maar een Fries? Stiekem wilde ik mij helemaal niet identificeren met die mensen die in de rest van Nederland als stug en ongezellig bekend staan.

Toen ik mijn propedeuse journalistiek ontving sprak onze slb'er (een chique naam voor mentor op het hoger onderwijs) ons één voor één toe. Voor iedereen had ze lovende woorden, ook voor mij, maar één ding weet ik nog heel goed. Mij had ze namelijk leren kennen als een 'typische nuchtere Fries', die ondanks tegenslagen altijd doorzet en niet achterom kijkt. Daar was het dan, heb ik al die jaren mijn best gedaan om geen Fries te worden en ben ik het nu toch...

Later leerde ik trots zijn op mijn Friese achtergrond. Mijn gekke accent, mijn nuchterheid en mijn zelfspot zijn redenen om trots te zijn op de provincie waarin ik opgroeide. Inmiddels heb ik ook wat rondgezworven. Een jaar woonde ik in Hilversum en leerde ik superleuke mensen kennen waarvan ik had verwacht dat ze 'kakkers' zouden zijn. Een half jaar woonde ik in Moskou en ontmoette ik mensen van over de hele wereld. Russen zijn niet ouderwets en raar, Cubanen niet temperamentvol en Aziaten niet allemaal nerds.

Voor de coronamaatregelen ben ik verhuist en nu woon ik samen met mijn vriendin in een prachtig appartementje in Groningen. Zij komt uit het Oldambt en is dus, wat dat ook mag zeggen, een echte Groninger. Ik heb ontzettend veel van haar en haar familie kunnen leren en kennis mogen maken met typisch Groningse cultuur als spekdikken bakken (al hoewel dat ook Duits is), eierballen én RTV Noord's Expeditie Grunnen.

Expeditie Grunnen, of zoals het nu heet, Expeditie Anderhalve meter, is misschien wel het beste programma dat momenteel op de televisie te zien is. Het lijkt een beetje op de Omrop's Hea, maar dan tien keer beter. Elke zaterdag en zondag gaat de Expeditie Grunnen-bus op pad en gaan presentators Derk Bosscher en Ronald Niemeijer in gesprek met doodnormale Groningers. Dat levert prachtige televisie op met ontroerende interviews, hilarische momenten en altijd een goed gevoel naderhand. Pure feel-good tv in het zachte, golvende taaltje van onze buren, wat wil je nog meer?

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 8 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00