Désirée van Dijk-Attema
Désirée van Dijk-Attema Foto: RondOm Vandaag

Weer verder

Column

Vanmorgen werd ik voor het eerst in weken niet wakker van het geluid van vogels buiten, maar van mensen op straat. We wonen aan de rand van de binnenstad en daar is eigenlijk altijd wel geluid, maar de afgelopen periode was het stil. Heel stil, met alle ruimte voor onze “eigen” merel om ’s avonds en ’s ochtends ons uitgebreid te trakteren op merelse zangkunsten. 

Het wordt weer drukker en we starten met elkaar onze samenleving weer op. Ook de horeca mag weer voorzichtig gasten ontvangen. En met voornamelijk tafeltjes voor 2 personen, looproutes, stickers op de grond en medewerkers die vragen stellen over je gezondheid is het toch echt anders dan voorheen. We zijn hier nog niet vanaf en het blijft oppassen. 

De afgelopen weken hebben voor mij in het teken gestaan van weer denken wat wel kan in plaats van alles wat niet moet. En toch blijf ik voorzichtig, doe 1 keer per week boodschappen, was nog steeds vaak mijn handen en zoek de drukte niet op. Maar wat was het fijn om met mijn lief op een terras met een vers biertje van de tap in de zon te zitten. 

En tegelijkertijd probeerde ik me af te sluiten voor het gemekker om me heen. Of het nou echt de bedoeling was dat een groep van 6 mensen aan 3 tafels werd gezet, waarom je vragen over je gezondheid moest beantwoorden en dat het besmettingsgevaar echt nihil is in de buitenlucht. 


Er zijn geen frontberichten meer op de tv en de speciale covid-afdelingen lopen langzaam leeg. We vergeten gemakkelijk hoe ernstig de situatie enkele weken geleden was.

De mensen die het ook moeilijk vinden om letterlijk afstand te houden, zijn de mensen die meelopen in demonstraties en zich uitspreken over ongelijkheid. Over de pijn en het verdriet die dat met zich meebrengt. En over de behoefte om de woorden van Martin Luther King te herhalen: “Ik heb een droom dat op een dag dit volk zal opstaan en de ware betekenis van zijn credo zal naleven: “Wij zijn van oordeel dat de volgende waarheden vanzelf spreken: dat alle mensen gelijk geschapen zijn”. “

Désirée van Dijk-Attema
Directeur van Aldlânstate in Leeuwarden en Heerenhage in Heerenveen

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Filmwerf draait 'The Quiet Girl' Cultuur 29 feb, 18:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 15:00
Afbeelding
Gemeente Weststellingwerf lanceert meldpunt voor huurders Politiek 29 feb, 12:00
Afbeelding
Uitslaande brand in leegstaande woonboerderij aan de Domeinenweg in De Blesse 112-Nieuws 29 feb, 08:54
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00
Afbeelding
Fixteams gaan op pad met energiebesparende artikelen Recreatie & Ontspanning 28 feb, 15:00