Hierboven het eerste kalfje op de Harmannahoeve dat bij de moeder mag blijven.
Hierboven het eerste kalfje op de Harmannahoeve dat bij de moeder mag blijven.

Nieuwe #kalfbijkoe boer in Friesland

Agrarisch nieuws

FRIESLAND - Vanaf aanstaande maandag is KalfbijKoe melk in een tweede supermarkt te vinden. PLUS supermarkten introduceert Kalverliefde melk. Daarmee volgt Plus supermarkten de Albert Heijn en de biologische supermarkten. Een extra boer kon hiervoor omschakelen naar een kalfbijkoe systeem en aansluiten bij de groep van 25 kalfbijkoe boeren. De beweging naar meer dierwaardige zuivel is nog erg klein maar met de stap van Plus onomkeerbaar geworden. 

In Nederland zijn er slechts zo’n 25 van de 15.000 boeren waar de kalveren na de geboorte langer bij hun moeder mogen blijven. Meestal wordt het kalf gelijk gescheiden van de moeder, voordat ze een band vormen. Op deze manier is er meer melk beschikbaar voor de verkoop voor menselijke consumptie. Melk van melkveehouderijen waar de kalveren bij hun moeder drinken is daarom duurder en veel boeren kiezen daar daarom niet voor. Toch zijn er steeds meer boeren die het graag anders willen en doen.

Merk Kalverliefde zorgt voor doorbraak

Het merk Kalverliefde zorgt voor een doorbraak en is dé drijvende kracht achter de groei van deze kalfvriendelijkere zuivel. Kalverliefde, gerund door Janina van der Drift, heeft in het afgelopen jaar #kalfbijkoe melk opgeschaald van de boerderijwinkel naar het supermarktschap. Kalverliefde is een euro duurder dan gangbare melk, maar veel consumenten hebben er de hogere prijs graag voor over. De toenemende vraag vanuit supermarkten, maar ook horeca, zorgt ervoor dat meer boeren kunnen omschakelen en voortaan het kalfje bij de koe kunnen gaan houden.

Derde Friese #kalfbijkoe boer bij Kalverliefde

Kalverliefde startte precies een jaar geleden met drie biodynamische melkveehouders, maar inmiddels leveren al vijf boeren aan Kalverliefde waarvan drie in Friesland. De laatste boerderij die aanhaakt, is de Friese Harmannahoeve uit Harlingen.

Biologisch-dynamische melkveehouders Anne en Anneke Koekoek: “We hebben weleens geëxperimenteerd met het kalfje bij de koe houden, maar nooit doorgezet. Nu er echt vraag naar is en we krijgen er een vergoeding voor willen we dit structureel gaan oppakken. Het gaat wel een uitdaging worden, want we verwachten een hoop kalfjes de komende tijd. We vinden het vooral spannend of de kalfjes wel tam worden. Als ze door de moeder worden grootgebracht, zijn ze toch minder aan mensen gewend. Gelukkig zijn we al een paar keer bij andere boeren met meer ervaring hierin op bezoek geweest om het vak af te kijken”.

Kalf bij koe, zo normaal en zo bijzonder

Hoewel het de normaalste zaak van de wereld zou zijn, dat kalveren bij hun eigen moeder drinken is de kennis hieromtrent nagenoeg verdwenen. Twee boeren met ieder 10 jaar ervaring vroegen Caring Farmers twee jaar geleden om te helpen met het verspreiden van hun kennis. Dat leidde tot de website KalfjesbijdeKoe.nl. Hier delen boeren hun kennis, en kunnen consumenten alle verkooppunten in het land vinden, van melktap tot boerderijwinkel tot supermarkt.

Hanneke van Ormondt van Caring Farmers: “Met de nieuwe Wet Dieren in aankomst, lijkt kalf bij koe een vaster onderdeel te gaan worden in de melkveehouderij. Dat betekent nogal wat, en is niet zomaar mogelijk. Dat vergt een gezamenlijke aanpak van overheid, markt, keten, consument en boer. Maar dat het moeilijk zal worden, is geen reden om vast aan de slag te gaan. Janina van der Drift doet dat vast met Kalverliefde”.

Afbeelding
Marchakri spirituele beurs komt naar De Bult omgeving Steenwijk Evenement 14 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 17 uur geleden
Afbeelding
Zeer grote brand Tyson Foods Oosterwolde 112-Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Grote brand in garagebedrijf Noordwolde 112-Nieuws 2 dec., 18:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Een gezellige dag met wol, lifestyle en streekproducten Evenement 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 1 dec., 18:00