Afbeelding

Verrassende statistieken over vermiste katten in Friesland

Algemeen

FRIESLAND - In een recente data-analyse onthult PetRadar, het Nederlandse platform voor vermiste huisdieren, opvallende statistieken over de 560 vermiste katten gerapporteerd aan hen in Friesland gedurende het jaar 2023.

Totaal aantal vermissingen


Uit de analyse blijkt dat Friesland met 560 vermiste katten relatief laag scoort in vergelijking met de grotere provincies zoals Zuid-Holland (3811) en Noord-Holland (3465), wat kan duiden op een lager risico op vermiste katten in deze provincie. Binnen Friesland zelf is Leeuwarden de stad met de meeste vermiste katten (143), een significant hoger aantal dan in andere Friese steden zoals Drachten (57) en Heerenveen (38).


Terugvindpercentage

60% van de baasjes in Friesland vindt hun vermiste kat terug, ten opzichte van een Nederlands gemiddelde van 72%. De gemiddelde tijd voordat een vermiste kat thuis terugkeert in Friesland is 7 dagen en 17 uur.

Heet je kat Simba? Opletten geblazen

De dag waarop de meeste katten van huis vertrekken is dinsdag, met de maand juni als piekperiode (72 vermistmeldingen). David Olthaar, oprichter van PetRadar, verklaart dit fenomeen: “In de zomer zetten veel mensen hun ramen open, en gaan katten sneller op avontuur. Ook horen we vaak dat katten verdwijnen wanneer de baasjes op vakantie zijn en er een oppas is. Katten rennen sneller weg als hun thuisomgeving verandert.” En als je kat Simba heet; in Friesland staat deze naam bovenaan de lijst van katten die het vaakst verdwijnen, met maar liefst 9 geregistreerde vermissingen.


Digitale advertenties

Via PetRadar is het ook mogelijk om via betaalde advertenties op Facebook en Instagram buurtgenoten te alarmeren over een vermist huisdier. In Friesland maakte 19% hiervan gebruik. Dit leidde tot een bereik van meer dan 11357 weergaven per vermist huisdier.
David Olthaar bevestigt dat het ophangen van posters nog steeds een effectieve methode is om je vermiste huisdier terug te vinden. “Als je meer wilt doen, en snel mensen wilt bereiken in jouw buurt, werken digitale advertenties ook ontzettend goed”. Zo heeft PetRadar al geholpen bij de thuiskomst van meer dan 10.000 vermiste huisdieren.

Ten slotte een hartverwarmend feitje: de langste tijd dat een baasje zijn kat heeft moeten missen in Friesland, bedroeg meer dan 2 maanden. “Zo zie je maar weer dat zelfs als alle hoop verloren lijkt, het nog steeds mogelijk is om je vermiste huisdier terug te vinden.”

Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 51 minuten geleden
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 17 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 20 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00