Afbeelding
Foto: Fries Museum

Súdwest-Fryslân blijft investeren in musea

Algemeen

FRIESLAND - Vanaf 2025 ontvangen de negen musea in Súdwest-Fryslân jaarlijks ruim 1 miljoen euro aan subsidie, dat is € 250.000 meer dan eerdere jaren. In overleg met de musea heeft de gemeente nieuwe richtlijnen gemaakt voor de verdeling van deze subsidie. Deze richtlijnen staan in de subsidieregeling voor de periode van 2025 tot en met 2028. De gemeente wil met deze subsidie de musea ook de komende jaren blijven ondersteunen. Binnenkort zal een museumcommissie de plannen van alle musea beoordelenzodat de definitieve subsidie voor de komende jaren duidelijk wordt. 

Wethouder Petra van den Akker benadrukt het belang van de musea in Súdwest-Fryslân: “Musea zijn van grote waarde in onze gemeente. De musea zorgen er namelijk voor dat de verhalen blijven voortbestaan en de geschiedenis zo onderdeel blijft van ons bestaan hier en nu.” Maar de impact van musea gaat volgens de gemeente verder dan het behoud van de verhalen.

Naast de culturele betekenis dragen musea ook maatschappelijke bij. Zo zijn musea belangrijk voor de vele vrijwilligers die actief betrokken zijn, bieden de musea educatieve programma’s waarbij kinderen op een speelse manier leren en trekken de musea jaarlijks tal van toeristen naar Súdwest-Fryslân. Dit laatste heeft ook positieve gevolgen voor de ondernemers in de omgeving.

De negen musea in Súdwest-Fryslân zijn: Fries Scheepvaart Museum, Houtstad IJlst, Museum It Tsiispakhûs, Jopie Huisman Museum, Kazemattenmuseum, Modelspoormuseum, Museum De Tiid, Museum Hindeloopen en Museum Warkums Erfskip.

Gelijke behandeling voor musea

Er bestond al ruime tijd de wens om de subsidies voor de musea opnieuw te bekijken, zowel vanuit de musea zelf als vanuit de gemeente. De huidige subsidies zijn nog van vóór de fusie van de gemeente Súdwest-Fryslân en zijn niet altijd duidelijk uit te leggen. Om ervoor te zorgen dat musea zo gelijk mogelijk worden behandeld en om helderheid te bieden over de financiële ondersteuning voor de komende jaren, zijn er nieuwe subsidieregels gemaakt.

Vanaf begin 2022 zijn alle musea betrokken bij de nieuwe subsidieregeling. “We vinden het belangrijk dat de musea zich kunnen vinden in de nieuwe aanpak, of in ieder geval begrijpen hoe we tot de bedragen zijn gekomen. Dan is het mooi te horen dat de musea deze werkwijze als positief hebben ervaren.”

De nieuwe subsidieregeling bestaat uit verschillende onderdelen. Elke museum ontvangt vanaf 2025 jaarlijks een bedrag van € 4.296. Daarnaast wordt bij het bepalen van de subsidie ook gekeken naar het aantal bezoekers, dit heeft immers positieve gevolgen voor lokale ondernemers. Ook wordt rekening gehouden met onder andere de grootte van het museum, de collectie, de huisvesting en het personeel. Ten slotte gaat een museumcommissie de inhoudelijke plannen van de musea beoordelen.

Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 46 seconden geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 2 uur geleden
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 19 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 22 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00